Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова: Неприемливо е страните да се "откупуват", за да се отърват от бежанци

Като слаб и неясен, с тромави и сложни механизми с много условности определи вицепрезидентът Илияна Йотова предложения наскоро от Европейската комисия нов Пакт за миграцията и убежището. Според Илияна Йотова обемният документ няма да доведе до консенсус между държавите членки за общи политики на фона на настоящото разделение по тези въпроси.

Вицепрезидентът откри третия курс на обучение, организиран от Върховния комисариат на ООН за бежанците – България (ВКБООН) и Българското училище за политика „Димитър Паница“. Преди месеци ВКБООН създаде Бежански консултативен съвет в България, в който участват 13 души от Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Йемен, живеещи в България в продължение на между 1 и 13 години и реализирали се в различни професионални сфери.

Според новите правила, които предлага Европейската комисия, страните ще имат избор дали да приемат мигранти, или да помогнат за връщането им у дома. Помощта може да е логистична или финансова.Така например ако дадена страна приеме бежанци от друга държава в ЕС, тя ще получава от европейския бюджет по 10 000 евро на човек. При малолетни мигранти предвидената сума е 12 000 евро. Ключовият момент на новия пакт е, че страните-членки са задължени да поемат отговорност.

Като неприемливо вицепрезидентът определи предложението държавите да се „откупуват“ с финансови средства, ако не искат да приемат мигранти. Според Илияна Йотова не е изяснена процедурата по релокация, не е ясен статутът на т.нар. други форми на солидарност със страните от външните граници на Европейския съюз, както и отговорностите на европейските служби и на приемащите страни. Въвеждат се и нови форми, които допълнително ще разпалят противоречията между държавите членки. Не е решен и въпросът със спирането на вторични движения на бежанци и мигранти в рамките на ЕС.

Според нея сега, когато мигрантската ситуация е сравнително спокойна, е времето да се обсъдят политиките, свързани с превенцията на кризите и тяхното управление. „Никой не е застрахован от избухването на нови конфликти, а тлеещото напрежение в Близкия изток, бедността и мизерията на Африканския континент, болестите и здравните кризи ни изправят пред много неизвестни“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова е на мнение, че съществува риск още повече да се задълбочат настроенията на европейските граждани срещу бежанците и мигрантите и поради липсата на базисен документ за интеграционни програми според нуждите на ЕС и на отделните държави членки. Вицепрезидентът е убедена, че трайни решения чрез ефективни политики за интеграция ще променят отношението към бежанците и ще отхвърлят ксенофобските настроения, както сред политиците, така и в обществото. По думите на Илияна Йотова не липсват средства и програми за интеграция на европейско ниво, както и добри практики в редица държави, но ги няма координацията и общата цел.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във