Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова: Мерките на правителството са неадекватни, усеща се несигурност

Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува правителството за управлението на здравната криза в страната. 

3414 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие при направените 8885 PCR теста според  данните в Единния информационен портал в петък. Пациентите с Covid-19, които са настанени в болница, са 4768, а 284 от тях са в интензивно отделение. Починалите с коронавирус за последното денонощие са 72.

Несигурност се усеща у нас заради коронавирусната криза – хората не знаят нито дали ще получат медицинска помощ, нито за какво точно харчи милиони правителството, обясни Йотова. 

Според вицепрезидента нямаме област, община и село, където да нямаме проблеми със заразата и неадекватните мерки, които правителството предприема. По думите й мерките са неадекватни,  защото от пролетта досега отидохме в двата полюса – при една прекалена стагнация, страх и стрес, които предизвика кампанията на правителството през пролетта, сега при една пълна либерализация вчера беше важно да бъде показано на двама лекари, на двама професори как бучи маркировката на магистралата.

Йотова е на мнение, че не е нужно пълно затваряне на държавата, а адекватни мерки, каквито се правят в други европейски държави и които в крайна сметка водят до спадане на темпа на новозаболели.

"Най-тревожното е, че хората не вярват в мерките, които се предлагат от правителството – прекалено много бяха лъгани в последните месеци. Не вярват дори в това, че парите, които се казват след всяко заседание на МС за здравната система ще бъдат дадени. Не се знае за какво се изразходват тези средства – знаем само едни суми, милиони. Цифри, които създават впечатлението, че правителството много дава, но за какво дава", коментира пред bTV вицепрезидентът.

Тя призова за мащабен форум с участието на ръководителите на болници, в рамките на който да се изясни какви са нуждите на системата и как може държавата да отговори на тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във