Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова: Гласувах за знаещите и грамотни хора, които трябва да изпратим в Европа

Гласувах за знаещите и грамотни хора, които трябва да изпратим в Европа, а не хора, които вдигат само лозунги, гласувах за хора със силна воля и кураж да променят Европа, които владеят най-голямото изкуство - да търсят и намират съюзници. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като гласува на изборите за български представители в Европейския парламент.

„Няма значение от коя страна идваш - малка или голяма, важното е да знаеш какво искаш и как да го отстояваш”, е посочи Йотова. Според нея е необходима промяна в европейските политики и тяхното съдържание. По думите й трябват по-координирани политики в сферата на сигурността, на отбраната, на миграцията. Илияна Йотова е категорична, че по-лоша от липсата на реформа в Европейския съюз е инерцията, в която той се намира в момента.

На въпрос ще успее ли България да се пребори с "акулите" в ЕС, вицепрезидентът посочи, че това зависи от 17-те българи, които ще изпратим в Европарламента, от правителството и позициите, които отстоява в Съвета, от следващия български еврокомисар. "Надявам се следващият български еврокомисар да бъде резултат от публичен дебат, а не кабинетно решение, от което след това да се срамуваме", изтъкна Йотова. Според нея би било добре той да отговаря за разширяването, предвид успешното Българско председателство на Съвета на ЕС. "България е най-добрият посредник между ЕС и страните от Западните Балкани", отбеляза тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова всички, които не са гласували, да дадат своя глас, защото "трябва да имаме самочувствието, че ние променяме Европа". Тя посочи негативната кампания срещу ЕС като фактор много граждани да не гласуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във