Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова: Европа има нужда и от икономическа сигурност

Ключовата дума днес за всяко европейско семейство е сигурност.Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусията "Европа отново на път" днес в София. 

"Няколко точки всяват тревога във всеки европеец. Една от тях е икономическата сигурност. След 10 години в Европейския съюз няма нито експертен анализ на Световната икономическа криза. Също така в нито едно от европейските документи не присъства изразът "социална държава, което е заложено в създаването на ЕС", коментира Йотова. 

Илияна Йотова коментира и  външната политика на Европейския съюз.

"Очаквам с нетърпение доклада на Федерика Могерини. В него безспорно ще бъдат отбелязани постиженията до момента, но и ние трябва да имаме нашето място. Например подготвяните промени в действащата нормативна база за имигрантите и бежанците са в ущърб на страната ни. България е единствената стабилна държава в Югоизточна Европа. Ние трябва да дадем шанс на нашите съседи по пътя им ЕС", посочи вицепрезидентът. 

Дискусията "Европа отново на път" е посветена на предизвикателствата пред България и ЕС 10 години след приемането на страната ни в съюза, 5-те сценария за бъдещето на ЕС, приоритетите и целите на България преди и по време на председателството на Съвета на ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във