Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова е на посещение в Украйна

Със среща с българската общност в село Задунаевка започва посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Украйна. Сред основните теми в разговорите на Йотова в рамките на визитата й ще бъдат гаранциите от страна на украинската държава за изучаването на български език, създаването на бизнес контакти, както и осигуряването на възможност за обучение и работа в България.

Село Задунаевка е създадено от български преселници преди близо 200 години. Историята на селото е свързана с Христо Ботев, който бил учител тук в продължение на година.

Вицепрезидентът ще разговаря с кмета на Задунавка и с представители на българската общност. Илияна Йотова ще разгледа и къщата, в която е живял Ботев и която преди 3 години беше закупена и осигурена от генералния консул на България в Одеса. 

Вицепрезидентът ще посети и село Заря, което също е създадено от българи преди 187 години. Йотова ще разговаря с представители на българските дружества и на неделните училища в региона. 

Тази вечер във Всеукраинския център за българска култура (ВЦБК) е планирана среща на вицепрезидента с българската общност в Одеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във