Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова: България има нужда от редовен кабинет

България има нужда от редовен кабинет, за да бъде приет бюджетът на страната и да се решат кризисните проблеми, а от начина, по който работи Народното събрание, ще стане ясно ще има ли скоро правителство. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в 17-ата световна среща на българските медии в Израел.

"Това, което на мен ми прави впечатление, е, че някак си диалогът не върви в посока "това са проблемите на страната, дайте да видим всеки какво предлага, какви са вариантите, и да се търси пресечната точка, консенсусът в тези решения". Аз, например, не приемам, когато някой казва - ние имаме 14 приоритета или 25 решения. Вие ще се съгласите ли с тях. С какво от тях се съгласявате и с какво не? Ако всяка една политическа формация изхожда по този начин, правителство никога няма да има. Остава в мен, продължава да стои усещането, че една не малка част от политическите партии искат веднага нови избори, надявайки се на по-голям резултат", коментира тя.

"Медии и спасение" е темата на 17-ата Световна среща на българските медии, която беше открита снощи на Божи гроб в Йерусалим. Форумът се организира от БТА и се провежда в навечерието на 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подчерта, че срещата започва на знаково за българите място: "Да говорим не само за спасението на българските евреи преди 80 години, ние тук на практика започваме отбелязването на спасението на българските евреи от българската държава, Българската православна църква и целия български народ. Но това е много подходящо място да говорим и за спасението на истината в медиите в света на лъжите, свободно шестващи в интернет", каза Вълчев.

Началото на срещата беше дадено с молебен, който беше отслужен от Средноевропейски митрополит Антоний заедно с духовници от Йерусалимската патриаршия на Голгота.

"Мнозина архиереи идват да съучастват не само на слизането на Благодатния огън, но идват по различни поводи да се поклонят със своето паство и взимат участие в Светата литургия, която се извършва на Гроба Господен, но за пръв път горе на Голгота. Но аз не ги разглеждам като две отделни неща, но като молебен, така извършен на Божи гроб - колективно организиран, за пръв път се отслужва такъв молебен на български език", отбеляза митрополит Антоний.

Във форума, който ще продължи до 3 ноември, участват представители на 20 български медии от 13 страни, посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова, председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков, медийни експерти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във