Банкеръ Daily

Общество и политика

Илиян Василев: Започва миграция на гласовете на властта

Илиян Василев

Днес ще бъде забележителна гледка Гешевисти и Пеевисти в прокуратура и следователи под строй ще излязат на улицата за да протестират срещу закриването на спец съдебните органи. На улицата?!?, пише анализаторът Илиян Василев на страницата си във Фейсбук.

"Какви са резултатите от електоралните проучвания? Най-важния - подкрепата за ГЕРБ спихва и започна миграцията на гласовете на властта? Най-много към ИТН, но тенденциите за протестните партии са ОК. Има много време до юли месец но горните проучвания са достатъчно добър отговор на страховете че извънредните избори са в полза на ГЕРБ, ВМРО, ДПС и прочие", написа Василев.

При предсрочни избори разликата между ГЕРБ и ИТН е около 1%. Това са резултатите от проучване,  финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет линкс“, проведено  в периода 16 – 23 април.

Според проучването ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а “Има такъв народ” около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5, следвани от “Демократична България” с 11,9%, ДПС с 9,4% и “Изправи се, мутри вън” с 5,9%.

„На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила“, коментира социологът Добромир Живков.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария. „Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет“, казва социологът Добромир Живков, който обаче отбелязва, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във