Банкеръ Daily

Общество и политика

Илиян Василев: Класата на паразитите набъбва, чака ни още по-голяма социална несправедливост

Гледам Красимира Обретенова, жената която избяга от България за да спаси дететото си и толкова много гняв се набира в мен, че действително е усилие за да останеш "цивилизован". Не, не е проблем липсата на пари, или това, че за да дадат на майките, трябва да се вземе от някой друг нуждаеш се. Това написа анализаторът Илиян Василев на страницата си във Фейсбук. 

В България има достатъчно пари, просто вместо да отиват за да раждат справедливост, да окуражават предприемчивите, да подпомагат хората в беда, да се раждат деца, те отиват за да издържа паразитна класа от политици, които искат да станат и стават милионери, от публични ресурси. Те от пазар богати не могат да станат.

Хората, които се издържат от бюджета или от държавни компании стават все повече. 

Погледнете схемата на Джи Пи Груп, на ТЕЦ "Варна", горивата, поръчките в инфраструктурата до които чужда фирма не може да припари.
Какви точно бизнесмени са Доган или Пеевски, Гинка Върбакова или Данаил Папазов, каква тяхна иновация, идея са съумели да реализират като продукт или услуга на пазара, които в конкуренция с други наши и чужди играчи да са ги доказали да успешни? Просто изпращат прокуратура и "придобиват" за хиляди лева активи за милиони. Мутри, същите като през 90-те години. Само гдето ланците свалиха.

Това е държавно-олигархичен капитализъм - и лошото е че тази класа на паразити набъбва и става все по-алчна, което предвещава все по-голяма социална несправедливост. Красимира го каза - има цивилизационна разлика между Холандия и България.

Не между мен и вас и холандците, а между холандските управници и нашите. 

Моралните и нраствените им ценности са в друга орбита. 

Подкрепата ми за протеста е също цивилизационна, базисна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във