Банкеръ Daily

Общество и политика

Илхан Кючюк стана доктор хонорис кауза в Скопие

Съпредседателят на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и евродепутат от ДПС Илхан Кючюк беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" от Американския университет в Скопие. Кючюк е докладчик в Европейския парламент по процеса за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Почетното научно звание се присъжда заради заслугите на евродепутата в развитието на научното и образователното сътрудничество, както и сближаването и утвърждаването на европейските ценности и култура във висшето образование.

"Това е голямо признание не само за мен като политик и гражданин, но и за партиите от либералното семейство, които представлявам и за които образованието е висша ценност в съвременния свят. Ние, европейците, имаме нужда от Северна Македония в ЕС. Имат интерес и всички съседи на Северна Македония, включително България", заяви Кючюк в своята реч след награждаването. И подчерта, че Северна Македония е избрала пътя за изграждане на мултиетническо общество, в което всички съжителстват и всички международни партньори оценяват това. А всяка страна влиза в ЕС със своята история и идентичност. Така ще бъде и със Северна Македония. "ЕС не премахва различията, а напротив - дава им възможност да се развиват. И това е най-голямото богатство на Съюза – неговото разнообразие. Оказа се, че България и Северна Македония са близките далечни. Може би и това е съдбата на най-близките, понякога да са отдалечени. Най-честото обяснение за това е загубеното доверие и непознаването един друг", продължи той. Евродепутатът изтъкна, че Европа е континент на възможности и младите хора в Северна Македония трябва да имат достъп до всички програми за развитие. 

На церемонията присъстваха министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, председателят на Народното събрание Талат Джафери, министри и посланици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във