Банкеръ Daily

Общество и политика

Икономисти предлагат минимално почасово заплащане

Минималната работна заплата от догодина се увеличава с 50 лева. Въпреки това в сравнение с останалите страни в Европейския съюз нивото й остава на дъното на класацията.

По данни на Евростат в момента минималното заплащане у нас се равнява на 286 евро. Най-висока е минималната заплата в Люксембург - над 2 хиляди евро. Под 500 евро на месец е минималната заплата в България, Латвия, Румъния и Унгария. Според икономисти страната ни трябва да обмисли възможността минималната заплата да се определя на час.

В момента почасовата ставка се изчислява чисто математически, като се разделя месечният размер на отработените дни и часове. Ако тези сметки се правят на обратно, се очаква да се увеличат ефективността и производителността на работниците.

„Един човек може да е работил по 8 часа на ден през целия месец и да му се събере една минимална месечна заплата, друг обаче може да е работил по 9 часа, по 10 часа. Той събира повече часове, съответно повече минимални часови ставки се сумират и тогава месечната му минимална заплата ще е по-висока”, обясни икономистът Румен Гълъбинов за bTV.

Facebook logo
Бъдете с нас и във