Банкеръ Daily

Общество и политика

Икономист интелиджънс юнит прогнозира ново предсрочно падане от власт на Борисов

Управляващата коалиция в България няма да издържи до следващите избори през май 2021 г. Предстои предсрочен парламентарен вот, най-вероятно след поканата за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната. Това прогнозира една от най-авторитетните анализаторски агенции в света "Икономист интелиджънс юнит", която е част от групата "Икономист". Сбъдването на прогнозата би означавало трето предсрочно падане от власт на правителство с Бойко Борисов. "Още по-голямото интегриране на страната в евроинституциите ще зависи от борбата с корупцията, напредъка в спазване върховенството на закона и провеждането на вътрешни реформи. Но прогресът в тази посока ще бъде бавен", твърди анализаторското звено, цитирано от български медии.

"Дребнави и личностни конфликти между партиите в правителствената коалиция и особено враждебното отношение на "Обединени патриоти" към ЕС имат потенциал да забавят процеса на иначе продължаващи институционални и структурни реформи в периода 2020-2024 г. Но това напрежение няма да постави под въпрос основни елементи като валутния борд, данъчната политика, развитието на инфраструктурата, финансовия надзор или опитите да се подобри образованието", се твърди още в доклада.

Според анализаторите България няма да въведе еврото до средата на следващото десетилетие. Те предупреждават, че икономиката на странта вече изпитва някои проблеми още преди реално да е започнал очакваният период на продължителен бавен растеж в Европа. Според "Икономист интелиджънс юнит" настоящата година ще завърши с доста добър растеж от 3.6% от БВП, но и обясняват, че той се дължи основно на вътрешното частно потребление, подкрепено от вдигането на номиналните заплати и солидните правителствени разходи (ръст от 3.9% за 2019 г.) на фона на намаляващи инвестиции.

Повишаването на заплатите и цените на енергията и горивата в България са посочени сред основните причини за бързото увеличаване на инфлацията - до средно 2.4% за 2017-2018 г. след тригодишна дефлация през 2014-2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във