Банкеръ Daily

Общество и политика

Икономиката е в дисбаланс, отчитат от АБВ

В българската икономика е налице огромен дисбаланс и несправедливост, а гражданите са все по-малко мотивирани да участват в една солидарна и справедлива система, която им дава социални услуги. Около това становище се обединиха представителите на АБВ Георги Първанов и Ивайло Калфин от една страна и ръководствата на синдикатите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Това, което трябва да се случи на изборите не е смяна в управлението. Ние трябва да търсим промяна в механизмите на управление. И те при всички случаи минават или през дълбоки промени в настоящата конституция, или през нова конституция, където да се заложи различен тип съотношение между отделните власти – много по-прозрачен и много по-достъпен за гражданите модел на управление, включително и чрез промени в социалната система", каза Калфин.

Той допълни, че трябва да се развият редица нови политики, свързани с доходите на гражданите, минаващи през промяната на данъчното облагане.

Представителите на синдикатите предложиха идеята да бъде направена ревизия на приватизационните сделки у нас, а Първанов и Калфин изразиха подкрепата си за това.

От АБВ настояват да бъде проведена пенсионната и здравната реформа и да бъде установено минимално почасово заплащане, което да бъде с минимална ставка от 4 лева.

Бившият президент Георги Първанов призова служебното правителство да осветли процеса на преговори около споразумението с американската компания "Уестингхаус". "Налице са много неясноти и поради това следва да се изяснят параметрите на договора. Важни са финансовите и техническите параметри", заяви Първанов.

По думите му проектът може да се окаже двойно по-скъп от проекта "Белене", с което бившият президент за сетен път показа, че е "за" строителството на атомната централа в Белене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във