Банкеръ Daily

Общество и политика

Икономическото министерство и Междуведомствена комисия ще контролират производството на оръжие

Парламентът възложи на първо четене контролната дейност, свързана с производството на оръжие, на Министерството на икономиката и на Междуведомствена комисия с правомощия в този процес. БСП остро се възпротиви на неглижиране на ролята на МВР в контрола и обвини ГЕРБ в лобизъм.

"Производството на оръжия е процес, който логично се свързва с икономиката на страната ни и контролът следва да се осъществява от Министерството на икономиката, а не от МВР", мотивира от трибуната на парламента вносителят на промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия Маноил Манев от ГЕРБ.

"Органите на МВР трябва да останат в този процес. Ние искаме в момента да сложим един препъникамък в тази индустрия, който не се знае, в каква посока ще отблъсне колата. Защото тук вие защитавате лобизъм", възрази Иван Иванов от "БСП за България".

Маноил Манев контрира: "Никъде в законопроекта не е казано, че МВР по някакъв начин напуска процеса по контрол. Не може да става въпрос въобще за лобизъм".

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обясни, че се променя само крайното администриране на процеса, но не и режимът по контрола. "Всички институции, които са били отговорни към процеса на контрол, ще останат по същия начин да работят, както са работили и до момента", посочи той.

Маноил Манев подчерта, че промените са очаквани от десетилетия от редица сдружения и организации, които организират исторически възстановки. Те предвиждат оръжия, които са исторически ценности, които са в музеи и колекции, да бъдат маркирани, обезвреждани, когато това не уврежда самото оръжие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във