Банкеръ Weekly

Общество и политика

Игри на влияние

Пламен Бобоков е "назначавал" посланици в Алжир и Нигерия с одобрението на президента Румен Радев

Румен Радев

Поредният сериал в родния политическо-криминален ефир продължава с  порция чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Спецпрокуратурата обяви, че предприемачът е "назначавал" посланици в Алжир и Нигерия с одобрението на президента Румен Радев. Това е станало ясно от разследването срещу братя Пламен и Атанас Бобокови, което стигна и до секретаря по правни въпроси на президента Румен Радев - Пламен Узунов и до русенския прокурор Николай Николов.  

По-малкият брат явно е имал голямо влияние в политическите среди, защото според спецпрокуратурата е изпращал на Узунов имена и биографии на предлагани от него посланици. Чатовете са изтеглени от телефона на бизнесмена. В един от разговорите, проведен на 3 август 2018 г., след като двамата са имали среща в столичен хотел, Бобоков е написал: "Румен Петров – Алжир".  Петров е получил назначението през януари 2020 г. Пак в началото на годината е назначен и посланикът в Нигерия – Жоро Кираджиев. Преди това, на 19 юни миналата година, бизнесменът е изпратил на Узунов биографията на Кираджиев. С уточнението: "Привет, адаш! Това е моето предложение за Абуджа (Нигерия)".

На 5 юни 2019 г. от мобилно приложение "Prezident-Pl. Uzunov” Узунов изпраща до Бобоков прикачен файл със следното наименование: „Pismo_za_mandat”. Документът съдържа 6 страници и представлява писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“. 

Консултант по проекта е търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов. В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области, и възлиза на 5000 лева без включен ДДС за срок от една година. Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството. В документа се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг ЕАД“, същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги. В отговор на изпратения от „Prezident-Pl. Uzunov” файл, Бобоков предоставя адрес на личната си електронна поща.

Специализираната прокуратура ще изиска от Министерство на външните работи и от Президентството официална информация във връзка с последните разкрити факти от експертизата. Анализът на информацията от над 200 GB, съдържаща се в заключението на компютърно-техническата експертиза и приложенията към нея, продължава.

Президентът Румен Радев веднага реагира на обвиненията срещу него и обяви, че прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера Бойко Борисов. Той подчерта,  че въпреки нападките екипът му е стабилен. "Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона - тя не спазва следствената тайна, произволно решава кое е с високообществен интерес и кое не", посочи президентът.

Държавният глава бе категоричен - твърденията на обвинението се обявяват като присъда. Според него е очевидно кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера Борисов. Радев заяви още, че прокуратурата надвишава правомощията си като навлиза в сферите на други институции.

По-късно в сряда (24 юли) от прессекретариата на Радев обявиха, че издават укази за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт, в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.

"Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес. Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата", пише Радев, визирайки разследванията и акциите на главния прокурор Иван Гешев към бизнесмените братя Бобокови.

Междувременно Външно министерство обяви, че ще съдейства на прокуратурата по казуса "Узунов".  "Във връзка с множеството журналистически въпроси относно досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, бихме искали да ви уведомим, че МВнР ще окаже пълно съдействие на Прокуратурата на Република България", обявиха от ведомството.

В четвъртък (25 юни) Апелативният специализиран съд остави бизнесмена Пламен Бобоков окончателно на свобода под парична гаранция от 1 млн.лева, след като отхвърли искането на прокуратурата той да бъде върнат за постоянно в ареста като неоснователно.

Преди началото на заседанието в апелативния спецсъда, Бобоков определи случващото се като "груба манипулация". По повод разпространените от прокуратурата чатове, според които той лобира за назначаването на посланици, бизнесменът подчерта, че дипломати се назначават по предложение на правителството. "Всичко е извадено от контекст, ужасен съм. Чак сега разбрах, че целта не съм аз, а президентът", заяви Бобоков по повод чатовете между него и съветникът на Румен Радев Пламен Узунов.

Бобоков обясни, че си е писал дори с премиера и намери това за нещо нормално. Що се отнася до познанството си с бившия служебен вътрешен министър и настоящ президентски съветник Пламен Узунов, Бобоков заяви, че не са семейни приятели. А договора на Приста Ойл с Ангел Узунов, брат на съветника, бил един от над 5000 договора на фирмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във