Банкеръ Weekly

Общество и политика

Игри на кресла, кворуми и вероизповедания

Идния понеделник (15 октомври) Волен Сидеров ще предложи нов вътрешен министър и главен секретар на МВР

Лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров не отстъпва от позициите за нови рокади в МВР. В четвъртък (11октомври), в кулоарите на парламента Сидеров обяви, че партията му ще предложи на ГЕРБ, НФСБ и ВМРО кандидати за вътрешен министър и главен секретар. Той не пожела да каже в прав текст дали една от номинациите е на Светлозар Лазаров, но го похвали като човек с много сериозни качества.

Атакистът съобщи, че на 15 октомври следва да се проведе коалиционен съвет на ГЕРБ и патриотите. И на заседанието той щял да постави темата за реформите и реорганизацията на вътрешното ведомство. А по повод среща на депутати от "Атака" с премиера Бойко Борисов, Сидеров разказа, че на рандевуто не се е говорило много за оставката на новия вътрешен министър Младен Маринов, но отстраняването му от длъжността стои на дневен ред.

Волен Сидеров се спря и на поредните разногласия с Валери Симеонов, който пък категорично отхвърля евентуалната номинация на Лазаров. "Нашите отношения с него са абсолютно открити. Не знам те дали се харесват или не, но са открити. За мен е по-важното това, отколкото всичко да е скрито покрито, а всъщност да има проблеми“, изтъкна лидерът на "Атака".

Като цяло второто парламентарно заседание за седмицата започна трудно. При първата регистрация не се събра кворум, а при втората се регистрираха едва 124 народни представители, при 121 необходими. Важната точка в дневния ред бе разглеждането на двата законопроекта за вероизповеданията. Единият е подготвен от ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият от "Обединени патриоти". И двата бяха одобрени на първо четене, като между двете гласувания те вероятно ще бъдат обединени.

Първият законопроект предвижда на религиозните общности и институции да бъде забранено да получават финансиране от чужди държави и лица. Предлага се и нов модел на финансиране - държавна субсидия за вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Държавните средства ще служат за възнаграждения на персонала (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности, описани в проектонорматива - образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и т.н. Държавното подпомагане ще се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималният размер на субсидията е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява на заплатата на един учител.

Вероизповеданията, които отговарят на посочените критерии, са източноправославното и мюсюлманското. Останалите ще продължават да получават субсидия по досегашния ред.

Патриотичният законопроект на свой ред предвижда да се определи понятието "религиозен радикализъм". Техните текстове също предлагат вероизповеданията да се финансират само от източници в България. Предлага се също промяна в регистрационния режим, обучението в средните и висшите духовни училища и административните санкции. Промените включват и допълнително финансиране на религиозното образование в училищата, както и възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във