Банкеръ Weekly

Общество и политика

Играта с мажоритарния вот ще продължи

Цветан Цветанов и Данаил Кирилов обмислят как отново да поставят въпроса за мажоритарния вот пред парламента.

Дали сагата с мажоритарния вот приключи с отхвърлянето на законопроекта на ГЕРБ в парламента? По-скоро - не.

И Бойко Борисов, и Цветан Цветанов, и ГЕРБ бяха напълно наясно, че проектът им за мажоритарна избирателна система в два тура няма да мине през пленарната зала. Коалиционните им партньори "Обединени патриоти" не искаха и да чуят за промени в Изборния кодекс. От БСП също нямаше да дойдат гласове. Но понеже ДПС до последно ту им намигаше, ту им обръщаше гръб, не всички депутати на управляващата партия бяха призовани да седнат на банките си в залата. Подсигуряване, за да не стане гаф. Така играта с мажоритарния вот и волята на народа може да продължи, докато е необходимо на властта. А и самият инициатор на допитването - шоуменът Слави Трифонов, ще подклажда напрежението. Той вече обяви, че подготвя национален протест и безплатни концерти, на които със сигурност ще повтаря какви мерзавци са пропорционално избраните с партийни листи народни представители и как спретнали "преврат" на суверена.

Новоизбраният заместник-председател на ДСБ Радан Кънев най-точно определи случващото се около мажоритарното гласуване като "псевдодрама". "ГЕРБ страшно много държаха да покажат, че го внасят, и адски им трепереше под лъжичката да не вземе да мине, така че дори не си вкараха всички депутати в залата при гласуването - коментира той. - Няма политика, няма законодателни инициативи и управленски решения, всичко вече е пиар", констатира още Кънев.

Затова никак не изглежда нелогична "бомбата", която хвърли през уикенда председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, че до една година ще има нов референдум за избирателната система. "Ще питаме хората - отбеляза той - как искат да гласуват. Ние не си правим меркантилни сметки коя система ни е изгодна. Няма избирателна система, която да ни представлява трудност, защото работим добре." Промените в избирателната система обаче били достатъчно сложен казус и нямало как да бъдат подминати само със зададения на миналия референдум въпрос "за" или "против" мажоритарния вот. Кирилов обясни, че ако се направи ново допитване, може да се поиска по-детайлното становище на избирателя не само дали одобрява 100% мажоритарната система, но и какво е мнението му за другите изборни системи. Шефът на правната комисия посочи, че важно условие за предстоящ референдум е провеждането на разяснителна кампания и добра подготовка от поне една година, а зададените въпроси да са повече от един: "Първо - каква да е избирателната система. Второ - мажоритарна ли да бъде тя. Смесена ли да бъде системата, или да е настоящата система с подобрения.. Не стана ясно само кой ще инициира новото всенародно допитване.

Че ГЕРБ няма да остави този въпрос току-така, показва и изявление на министъра на правосъдието и двукратен председател на парламента Цецка Цачева. "Усилията на ГЕРБ за въвеждането на мажоритарна избирателна система ще продължат", увери тя.

Очевидно всички политици разбират, че е необходимо да се направи някаква промяна и да се засили мажоритарният елемент. Той не е панацея за по-качествен състав на Народното събрание, но задължително трябва да се намери отдушник за трупаното години наред недоволство на гражданите срещу партиите и политиците. Очаква се в най-скоро време БСП също да внесе своя законопроект за смесена система, която е взаимствана от германската. В предложението на социалистите 120 депутати ще се избират мажоритарно и 120 - пропорционално, чрез партийни листи, като избирателните райони ще останат 31.

В края на миналата седмица свой проект внесе и партията на Веселин Марешки. Идеята, която се лансира в него, е доста интересна - кандидатите за депутати да се редят в една листа, като се посочва партийната им принадлежност, и в парламента да влизат първите 15, събрали най-много гласове. При тази стопроцентова мажоритарна система страната няма да се дели на 240 нови едномандатни района, а ще се запазят сегашните 31 многомандатни.

С две думи - шоуто ще продължи. Въпреки че първото действие на пиеската "Мажоритарен вот" не беше много убедително поднесено поради преиграването на актьорите. "Изтече и умря  проектозаконът за мажоритарния вот. Видях как много колеги от ГЕРБ си отдъхнаха. ДПС постъпи изключително мъдро. Виждам как доста хора от обществото изтрезняха. Кампанията по обяснение на негативите и ползите от мажоритарния вот започна след референдума. Някои стари държави са се сетили много отдавна преди нас за лошото, което носи той", разкри впечатленията си от гласуването миналия четвъртък (15 юни) депутатът от БСП Манол Генов. По същото време и социологическата агенция "Галъп" изнесе данни, че след референдума, в който повечето хора гласуваха на сляпо, и след разразилите се дебати след това подкрепата за чисто мажоритарния вот в обществото е намаляла. Делът на хората, които подкрепят идеята, остава голям - 56%, но е чувствително под нивата от около 80 на сто, които са регистрирани преди националното допитване. 

Според политолога Първан Симеонов, ако нещо ще разклати управленската формула, то това няма да е мажоритарният вот. Той също намеква, че не само ГЕРБ, но и другите партии, подпомагани съзнателно или не от Слави Трифонов, ще продължат да "предъвкват" тази тема всяка за свои си цели. Що се отнася до реакцията на инициаторите на референдума след отхвърлянето на законопроекта, Симеонов заяви, че преди седмици е видял един хепънинг вместо протест. "Второ, видях как така доста удобно подадоха топката на ГЕРБ. Трето, виждам как мажоритарната енергия е уловена от големите партии и почвам да се чудя дали случващото се не е в синхрон. Представяйки себе си като противник на сегашния политически елит, дали г-н Трифонов всъщност съзнава, че той му иззе темата, или пък той доброволно я предаде? Казвам го с огромно уважение към инициаторите на този референдум и най-вече към гласувалите в него. Гласували честно, но, струва ми се, малко наивно", допълни политологът.

Омбудсманът Мая Манолова, която веднага след референдума първа внесе в парламента проект за мажоритарни избори в два тура, също се изказа по темата. Според нея "неуспехът на закона за мажоритарния вот е ново доказателство за огромната пропаст между политиците и гражданите. Сега победиха политиците, но съм оптимист, че ще има повече мажоритарност в изборната система, каквото и да става у нас. Сега хората мислят, и с право, че депутатите са назначени от лидерите на политическите партии, а не се избират от тях", каза тя. Може и при мажоритарни избори резултатите да са същите, както и при пропорционален избор, смята Манолова, "но тогава депутатите ще се съобразяват с тези, които са ги избрали, а не с тези, които са ги назначили".

Впрочем сега бе вторият път, в който ГЕРБ се заиграва с мажоритарния вот, след като на финала на миналия парламент партията на Борисов внесе подобен законопроект. И тогава, както и сега, той нямаше шанс да бъде приет не само заради принципното нежелание на другите партии, но и заради шикалкавенето с прерайонирането на страната и отказът на ГЕРБ да поеме тази отговорност. Върху този изключително важен елемент обръща внимание и Първан Симеонов. По думите му по-интересната част от цялата драма около мажоритарния вот е именно опитът на ГЕРБ да прехвърли "горещия картоф" към президента. "Много любопитна политическа игра. Президентът е последното място, на което бихме се сетили да припишем изборно райониране. Тук ми се струва, че се опитват нещичко да вкарат президента в интригата. Което е интересен политически етюд за наблюдаване“, изтъкна Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във