Банкеръ Daily

Общество и политика

Играта между президент и премиер загрубя предизборно

След тежките скандали с евтините луксозни апартаменти и къщите за гости с европейски пари, Бойко Борисов нямаше друг избор освен да вземе предизборната кампания на ръчно управление. И той я взе, като прибягна до познатите номера от първия му мандат – рязане на ленти и хвърляне на послания от телевизионния екран. Дори прословутият му дядо (прадядо) пак влезе в употреба, като този път се оказа, че е убит от комунистите в Белене, а не с колове в царевичака. Само че ситуацията вече е променена – Борисов не е новия месия на бял кон, а амортизиран управленец с почти десет годишен стаж в изпълнителната власт, от който много хора са разочаровани.

Колкото до президента Румен Радев, особено напоследък, той не мълчи за безобразията на властта и с изказването си през уикенда в Асеновград се опита отново да разпали поизтлелия "Апартаментгейт" и скандала "къщи за тъщи".

"Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица", настоя държавният глава. Радев разкритикува непрозрачния стил на управление на премиера, който ражда корупция, "нахалството " му да си приписва заслуги за привличането на "Фолксваген" в България и изрично подчерта, че възстановяването на военновъздушното висше училище в Долна Митрополия не може да бъде цена за мълчанието му.

Такива критики Бойко Борисов няма как да преглътне. Но той не желае да влиза в пряк сблъсък с президента, може би съзнавайки, че в такъв спор със самохвалство и хвърляне на някакви цифри в публичното пространство няма как да стане. Затова от нищото пак беше изваден експрезидентът Росен Плевнелиев.

Във войната със сегашния държавен глава той де факто заменя Цветан Цветанов, който периодично нападаше Радев и отговаряше на критиките му вместо Борисов. Но Цветанов, освен че е скрит от публичното пространство, му е забранено и да говори, за да не дразни хората. Затова на амбразурата застанаха Плевнелиев, вицепремиерът Томислав Дончев и дори рядко изявяващият се пред медиите административен секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

И понеже повсеместната корупция е факт, който дори Дончев призна, а Плвнелиев нямаше как да отхвърли, тримата Борисови войни се нахвърлиха върху Радев заради "Фолксваген".

„Корупцията е навсякъде около нас – и в държавния, и в частния сектор. Но когато става въпрос за държавния глава, за етап на развитие, в който ние се нуждаем от стратегически инвестиции, най-малкото, когато се говори за корупция трябва да се дават и конкретни примери и да се иска върховенство на правото да се пожелае от страна на държавния глава една работеща система. Такива тежки думи от негова страна ни подреждат в съвсем друга лига, за съжаление”, каза Плевнелиев. Демек, ние си знаем в каква кочина живеем, но да си траем пред чужденците, белким ги излъжем да дойдат да инвестират у нас, та да закрепят разклатеното управление на ГЕРБ.

"Президентът Радев отново заблуждава и манипулира българското общество, казвайки днес в Асеновград: Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент", отбеляза Плевнелиев в неделя пред столичен всекидневник. И предупреди, че политическото говорене на Радев е контрапродуктивно и ще ни отдалечи, нещо повече - ще произведе крайно негативна реакция на инвеститора.

В същия дух се изказаха и вицепремиерът Томеслав Дончев, и административният секретар Цветомир Паунов.

"Не искам да коментирам темата за строеж на автомобилен завод у нас. Тези коментари пречат и вредят. Ако искате да бъда по-категоричен, ще ви кажа, че ей така с тези публични изказвания се гонят инвеститори. Ние се опитахме да стиковаме позицията си с тази на "Дондуков" 2. Мисля, че успяхме в това, но не успяхме да спрем тези публични изказвания. И този разговор в момента вреди и предлагам да го спрем. Много държави отпаднаха от надпреварата за този инвестиционен проект, защото имаше много приказки и изказвания", коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

И Паунов разкритикува "непремереното изказване на президента за евентуалната инвестиция, на „Фолксваген“. Според него ние като държава си вредим с такова поведение. По думите му „Всичко това е вследствие на опита на президента по някакъв начин да се опита да докаже, че благодарение на него, неговите качества, неговия авторитет всичките тези процеси са се случили".

Очевидно предизборната битка в последните дни преди евровота ще се изостри до крайност и ще се води с всички средства. А че нито министър-председателят, нито президентът стоят настрана от кампаниите на ГЕРБ и БСП е очевидно. Затова е малко смешно замерянето на двете партии с жалби до ЦИК с взаимни обвинения по тази тема и призиви кой трябва да се оттегли в отпуска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във