Банкеръ Daily

Общество и политика

"Игра с нищото" - изложба на Боряна Петкова и Михаил Михайлов

В галерия "Структура" художниците Боряна Петкова и Михаил Михайлов откриха изложба "Игра с нищото". В нея те експериментират със собственото си тяло, за да определят до каква степен ограниченията са реални и до каква могат да бъдат преодолени.

Изложбата включва рисунки, обекти, книга от рисунки на двамата художници, видео.

В една от работите на Боряна Петкова само физическото присъствие на зрителя води до "кървене" на порцелана, след като бръснарско ножче прорязва повърхността му. Произведението отразява нестабилността и най-вече на крехкостта на човека. В друга своя рисунка художничката използва собственото си тяло като мерна единица – неговата височина, скорост на движение, издръжливост. Така тя се конфронтира с невъзможното понякога, а в някои случаи го преодолява.

Михаил Михайлов използва бял предпазен гащеризон в артистичните си акции. Прави го още от 2006 г., много преди Covid-19, с две основни функции. Едната е да не оставя следи, а втората - да се предпази. И в двата случая се опитва максимално да редуцира физическото си присъствие. Михайлов облича за първи път бялата дреха, когато залепя името си на рекламен плакат на Музея за модерно изкуство до имената на световноизвестни художници. Тогава благодарение на гащеризона той хем се различава цветово от заобикалящата го среда, хем дрехата му служи като камуфлаж и създава усещането, че е някой, който ремонтира, почиства или боядисва. Дори минувачите го поздравявали за добре свършената работа. Така започнал да облича гащеризона във всяка следваща художествена намеса, в края на която заставал неподвижно с наведена глава, смирен, сякаш искал да стана невидим.

В последните си работи започнал да създава инсталации, изработени от същия материал като гащеризона, в които човек може да постави главата си или дори да влезе в тях, да се изолира от външния свят и да се свърже с него, с други хора или с архитектурни елементи. В този случай бялата зона се превръща в място, където човек може да обменя информация, както с художника, така и със самия себе си.

Боряна Петкова завършва Националната художествена академия в София и Академията за изкуство и дизайн във френския град Валенсиен. Живее и работи в Париж и София Има редица награди, като последно през 2019 г.. е сред избраните четирима автори за френската наградата Fénéon.

Михаил Михайлов завършва Факултета по визуални изкуства в Търново и История на изкуството във Виенския университет. Работи в сътрудничество с артистичната група Gelitin. Носител на престижни награди, включително печели Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 година. Живее и работи във Виена и Париж.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във