Банкеръ Daily

Новият парламент - на кръстопът:

Игра на тронове или Война на нерви

Новото Народно събрание стана на една седмица, но вече ясно се виждат разликите между него и предишното, доминирано от ГЕРБ. Днешният парламент е жив, високоемоционален и много напомня на първите два-три негови "събратя" от зората на демокрацията. Докато 44-ото Народно събрание беше почти мъртъво и изпразнено от съдържание.


Още с първите си крачки, това Народно събрание доказа, че няма да ни е лесно с неговите депутати. Ще се водят позиционни войни, ще има опъване на нерви, ще има и надцакване - къде публично, кога под масата.

От една страна, борбата за надмощие ще бъде между най-голямата парламентарна група "ГЕРБ - СДС" и т. нар. Партии на протеста. От друга страна обаче не по-малко омаломощаващо ще бъде съперничеството между самите "протестърски" формации, обединяващи (засега) три партии, две движения и неформалите от "Мутри вън!" А като прибавим тук интересите на БСП и ДПС, заради които те утре ще гласуват по един начин, а вдругитен - по съвършено различен начин, наистина ни очакват драматични времена.

На този фон, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите му 

още не могат да осъзнаят новото си битие.

Те вече не могат силово да налагат дневен ред, да прекрояват законите както им скимне, да изпълняват политически и лобистки поръчки, да се отнасят високомерно и пренебрежително с опозицията, да тълкуват и манипулират фактите, както им е изгодно. Вече са в ъгъла и, колкото и да не им се иска, ще трябва да забравят арогантността си на пълновластните господари. И да се примирят с очевидното - новите депутати ще ги гонят до дупка по устав, но ще ги накарат да спазват конституцията, законите и правилата.

От видяното до тук обаче можем да си извадим още един извод: за първи път от 30 г. ще имаме не шумна и невъздържана, а... просташка опозиция.

Това пролича най-ясно на 16 април, когато с безобразно тропане по банките, викове и крясъци доскорошните управляващи се опитаха да спасят от изслушване вожда си чрез проваляне на пленарното заседание. Сякаш не ставаше дума за демократична процедура в парламентарна република, а за „истерични жени” (по Борисов),

спасяващи скалпа на племенния вожд от поругаване.

Сякаш не беше Денят на българската конституция...

Второто нещо, с което депутатите на "ГЕРБ - СДС" са тръгнали да стават известни, е профанизирането на чужди идеи чрез внасянето им като техни законопроекти.

Още преди първото заседание на новия парламент, лидерът Борисов нареди на депутатите си да внесат законопроект за мажоритарния вот. Целта е очевидна - Слави Трифонов и колегите му да бъдат прецакани и уязвени, защото въвеждането на мажоритарните избори е един от стълбовете на политическата му кариера и една от причините за създаването на партията "Има такъв народ". Помним какво се случи с резултатите от референдума, така че няма да припомняме излишно.

За разлика от номера с Великото народно събрание, този път задявката се оказа твърде елементарна и логично Трифонов не се хвана на хорото. Опитите на герберите и градинаря им обаче продължават, марак и лаеко фалцирани.

Борисов набеди „Демократична България” и ДПС в съглашателство за протеста и контрапротеста на "Росенец” през лятото. И то по толкова дебелашки начин, че човек не знае да плаче ли, да се смее ли, или проста да се гръмне и да не се мъчи повече:

"това" било откровен опит за преврат!

Вместо да влиза в обяснителен режим, Христо Иванов обяви, че темата „Росенец” ще бъда продължена чрез искане за създаване на временна парламентарна комисия, която да установи беззаконията там. В отговор на предизвикателството, лидерът на ГЕРБ отново подсвирна на депутатите си и те тутакси внесоха... същото искане. Уж, за да покажат, че Борисов и третото му правителство нямало от какво да се страхуват.

Вместо да се занимават с глупости, политическите сили от неформалната коалиция "Анти ГЕРБ" запретнаха ръкави и доказаха, че няма да си губят времето. Само за първата 5-дневна работна седмица (15-22 април) на новия парламент,

в деловодството са внесени "само" 46 законопроекта,

а програмата на Народното събрание е запълнена поне за шест месеца напред.

Новите партии бързат да претворят в законопроекти всичко, което са обещали на избирателите си. И, вместо да търсят общото помежду си, те сякаш са хукнали да се състезават кой ще внесе пръв проектозакон за нещо, което е обещал по време на предизборната кампания. Започва да личи и някаква ревност между тях на тема "Кой е най-последователния и суров борец срещу ГЕРБ и статуквото!".

В лагера на т. нар. системни партии цари не по-малка суматоха. БСП е обидена на "новаците", тъй като през целия предишен мандат на ГЕРБ столетницата си беше откровена опозиция. И много от тогавашните й критики и позиции, съвпадат с днешните заявки за промяна на „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън”.

Незнайно защо обаче Корнелия Нинова и съпартииците й, вместо да се разберат с новите си колеги,

тръгнаха да доказват протестърските си заслуги

за "свалянето на Борисов и кликата му". За разлика от хората на Слави Трифонов, които изобщо не били по площадите.

Точно заради това трескаво чертане на червени разделителни линии, миналият петък, т. нар. Партии на протеста не гласуваха "За" предложения от Нинова мораториум върху концесионните сделки и смяна на директорските бордове, които отиващото си правителство на Борисов бе взело на акорд. След това Мая Манолова внесе в деловодството на парламента същото предложение, но като свое. И докато страстите прекипят, минаха няколко дни, през които ГЕРБ успя да се окопае в няколко ключови министерства, държавни предприятия и регулаторни ведомства.

Тези отношения до голяма степен поставят под въпрос съставянето на тъй лелеяното правителство на промяната. Процедурата няма как да успее без гласове на БСП или на ДПС. В "червения" вариант мнозинството става 135 гласа, в "сарайския" - 122 гласа. На пръв поглед ситуацията е безнадеждна, но... само на пръв поглед!

Facebook logo
Бъдете с нас и във