Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЙЕНАТА КАТАСТРОФИРА

Дългоочакваното раздвижване на международния междубанков валутен пазар най-накрая настъпи. След месеци стагнация и предсказуема търговия в познати граници някои валути не издържаха на натиска и отстъпиха пред по-силните си конкуренти. Смениха се и движещите мотиви. След като известните неизвестни около бъдещото евро получиха потвърждение, а японската финансова 1997 г. приключи балансите за корпорациите около 6.30 ч. по Грийнуич на 31 март, инвеститорите смениха тактиката. Те се преориентираха от сигурните валути с чисто резервен статус, какъвто е швейцарският франк, към високодоходните и стабилни валути в лицето на щатския долар и британския паунд.


Още в понеделник щатската валута атакува невиждани от месеци равнищата на котировките спрямо германската марка, швейцарския франк и японската йена. Това е напълно обяснимо, като се има предвид лихвеният диференциал между ДЦК на САЩ и германските им аналози. Да не говорим за символичния основен лихвен процент на Швейцария от 1% и за готвената тук либерализация на режима около банковата тайна, предизвикана от скандала със сметките на жертвите на Холокоста. Не бе изненадващо, че Комитетът по парична политика към Федералния резерв остави непроменени краткосрочните лихвени проценти. Обаче данните за заетостта и безработицата през март бяха шокиращо слаби, макар и със силна ценова компонента, което означава, че съвкупното търсене вероятно ще намалее. Това спря устрема на валутата, но не успя да намали котировките под 1.84 DEM/USD. А борсовият индекс DJIA за първи път в своята история проби нивото от 9000 точки.


През първата половина на миналата седмица британският паунд също продължи възходящата си тенденция, стимулиран допълнително от продажбата на автомобилната компания Ролс-Ройс на немския концерн BMW и очаквания приток на капитали от тази сделка. Но данните за продажбите на дребно през март бяха по-неблагоприятни и поохладиха надеждите, че паричният комитет към английската централна банка ще повиши за пореден път основния лихвен процент. А опасенията, че стагниращата японска икономика ще окаже негативно въздействие върху европейските държави, оказа допълнителен натиск върху паунда. Така, след като регистрира най-добрата си от август 1989 г. котировка от 3.1090 DEM/GBP и най-доброто си от 1992 г. ниво от 225.61 JPY/GBP, по-късно валутата се търгуваше в съотношения 3.0700 DEM/GBP и 224.15 JPY/GBP.


Най-тежко беше положението на японската йена. Експерти коментираха, че японският big bang стартира зле. А следеният с най-голям интерес тримесечен дифузен индекс TANKAN, публикуван от централната банка и отчитащ доверието на едрия бизнес в икономиката, беше истинска катастрофа. Той падна рязко до минус 31 за първото тримесечие на 1998 г. (от минус 11 през предходното), при прогноза минус 24, повличайки надолу и индекса NIKKEI. Появиха се и апокалиптичните прогнози на президента на Sony Corp., че японската икономика е на ръба на колапс. Рейтинговата агенция Moody's промени от стабилен на отрицателен кредитния рейтинг на страната като цяло и на местната валута. Това свали йената до невижданото от 11 септември 1991 г. ниво от 135.20 JPY/USD и принуди японската централна банка да предприеме скромни интервенции в размер на 200 млн. щ. долара. Европейската сесия приключи на ниво 135.10 JPY/USD и 73.10 JPY/DEM.


У нас междубанковият валутен пазар беше спокоен. Изтъргуваните среднодневни обеми бяха на стойност 70.6 млн. г. марки при 38.3% участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във