Банкеръ Weekly

Общество и политика

Идва ли времето на "плаващите мнозинства"?

След малко повече от година на "стабилност" на управляващата коалиция като че ли настъпва времето на плаващите мнозинства. По принцип те са запазена марка на ГЕРБ в предишните им мандати, но партньорите им от "Обединени патриоти" също са склонни да играят тази игра.

В 43-ото Народно събрание ГЕРБ често играеше с вкараните от Бареков и Ковачки депутати зад гърба на официалния си коалиционен партньор Реформаторския блок, който обаче беше разединен и често пъти на него не можеше да се разчита. Тогава съпредседателят на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски предупреди ГЕРБ да не се заиграва с други политически сили, защото може да бъде измамен. "Плаващите мнозинства може да се окажат плаващи пясъци за управлението", намекна реформаторът.

Лидерът на парламентарната група на Бойко-Борисовата партия Цветан Цветанов обаче не променя нрава си и вече успя да "убеди" Веселин Марешки и депутатите от "Воля" да дават по едно рамо на законопроекти, внесени от ГЕРБ, когато някоя от патриотичните формации се дърпа.

Патриотите от своя страна също започнаха да търсят подкрепа извън парламентарното мнозинство за прокарване на свои идеи и законопроекти. Те не са забравили, че освен общата управленска програма на правителството дължат изпълнение на обещанията, които са дали на избирателите си. Според политолозите от Институт "Иван Хаджийски" в ГЕРБ не може да не са наясно какво значат зачестилите совалки на лидери на коалиционните партньори при други партии, като визират неотдавнашните срещи на Корнелия Нинова с лидерите на ВМРО и на НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Всъщност разговорът на военния министър с председателя на БСП и на лявата група в Народното събрание вече даде резултат - социалистите подкрепиха проектите за превъоръжаване на армията, за нова сухопътна бойна машина и за закупуване на изтребител.

Веднага след срещите си с Каракачанов и Симеонов преди месец лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира, че ситуацията й изглежда странна и че се излиза от принципите на парламентарната държава. "Не се излиза като предложение от Министерския съвет, а всяка партия от управляващото мнозинство тръгва със самостоятелни законодателни големи програми и търси плаващи мнозинства. Това е нова ситуация", констатира Нинова. Според нея в управляващата коалиция не могат да се разберат помежду си и всяка партия тръгва със собствени законопроекти да търси подкрепа. "Това не е нормално", подчерта тогава соцлидерката. Тя обаче припомни и позицията на БСП, че е готова да разговаря с всички по темите за национална сигурност, демография, образование и здравеопазване.

Лидерката на левицата не скри изненадата си, че Валери Симеонов е представил на срещата четири законопроекта, което си било "почти една мини управленска програма по много важни въпроси за държавата". Тя обясни още, че тъй като Симеонов не желаел да разговаря с ДПС, е предпочел да потърси съдействие от БСП като посредник да представи неговите законопроекти пред депутатите от движението. "Поехме този ангажимент. Ще поканя ДПС на разговори и ще им представя тези законопроекти", допълни Нинова.

Анализаторите от института дават примери и с темите за вероизповеданията, за идеите на вицепремиера Валери Симеонов, свързани с хазарта и тютюнопушенето, за АЕЦ "Белене" и др. И констатират, че практиката на "плаващите" парламентарни мнозинства отново е на мода след рекламираната повече от година "стабилност" на властта.

"Валери Симеонов и Красимир Каракачанов леко демонстративно, а може би и поуморени от интригите вътре в коалиционното пространство, намериха допирни точки с Нинова, което означава, че утре може да се върне практиката на плаващите подкрепи", коментират политолози от института. Според тях това е принципно нова ситуация и тя изглежда важна на фона на принципното намаляване на различията между управляващи и опозиция. Което пък означава, че вече може да има плаващо мнозинство дори между ГЕРБ и БСП, защото се отварят проруски теми - "Белене", тръбата от "Турски поток" и т. н. С други думи, различията между управляващи и опозиция намаляват  заради новия курс на Бойко Борисов към Изток.

Прибързването на Цветан Цветанов да внесе общ законопроект за промени в Закона за вероизповеданията, който е подписан и от лидерите на БСП и ДПС - Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, също можело да се приеме като епизод от тази нова променена ситуация. Това стана само ден преди вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов да внесе законопроект по същата тема, върху който партията му е работила от месеци. Постъпката на Цветанов ядоса Каракачанов, който заподозря ГЕРБ, че правят услуга (вероятно срещу нещо) на ДПС, тъй като те били автори на текстовете.

Но, така или иначе,  "резкият синур" между управляващи и опозиция намалява поради простата причина, че по основополагащите теми за българската политика - Изток или Запад, те вече са на един акъл, т.е. ГЕРБ се приближи към БСП, според анализатори от "Иван Хаджийски". В анализа се констатира и че управлението ще трябва да търси нов вътрешнополитически сюжет, който рязко да замени геополитическия приоритет от европредседателството. Именно това пренасочване създаде впечатлението за завой на ГЕРБ и лично на Борисов към Москва. На този фон председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се откроявал като "дисидент" с прозападна категоричност. Но и самият Цветанов е принуден да застане зад лидера си, докато Борисов е атакуван от т. нар. автентично дясно.  

"ГЕРБ страда от обвинения отдясно, че вече е в практически русофилски унисон с БСП. Независимо дали изобщо е вярно, това може да има и непредвидим ефект върху консолидацията на БСП и нейната опозиционна яркост", предупреждават обаче наблюдателите, според които ДПС пък било в изчакваща позиция.

Според авторите на анализа между тримата лидери на "Обединени патриоти" има един консенсус - че кабинетът остава. Заедно с това обаче те вече съвсем открито признават разминаванията си по повечето теми.
Валери Симеонов изпъква с активността си и успява да засегне важни проблеми и да провокира разгорещени дебати, в които печели подкрепа, надвишаваща многократно електората на партията му.

Красимир Каракачанов остава по-балансираният и отворен за контакти в патриотичната коалиция. Волен Сидеров залага напълно на "руската карта", като по този начин предлага и комфорт на премиера Борисов във вземането на международни решения. Според анализаторите всъщност Патриотите нямат голяма драма по въпроса Изток или Запад. Дори единият лидер да теглел  към Русия, а другият, за да му противоречи, към Европа, то третият винаги балансирал между тях и това състояние вече си било обичайно за малката коалиция.

За разлика от Институт "Иван Хаджийски", политолози от други изследователски центрове смятат, че впечатлението за завой на Борисов на Изток е измамно. Той просто използвал ситуацията с каращия се помежду си Запад (САЩ и ЕС), за да подобри отношенията си с Русия. Според тях и ситуацията не се е променила към "плаващи мнозинства" в Народното събрание. По-скоро ставало дума за разширяване на парламентарната подкрепа по отделни, важни за страната законопроекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във