Банкеръ Weekly

Общество и политика

Иди ми, дойди ми за здравните заплати

"А дано, ама надали." С подобен тон на недоверие съсловните организации и голяма част от "белите престилки" приеха новината за увеличението на заплатите в здравния сектор с между 15 и 30 процента. То временно стана факт с уж подписания нов Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", под който параф трябваше да сложат представителите на работодателите, синдикатите и ресорният министър д-р Петър Москов. Според текстовете на споразумението началник на клиника в лечебно заведение, финансирано от здравното ведомство, ще получава минимум 1000 лв. срещу досегашните 850 лв., заплатата на лекар с една специалност ще се увеличи от 700 на 850 лв., възнаграждението на старша медицинска сестра ще скочи от 560 на 720 лв., а това на медицинските специалисти по здравни грижи - сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници - на 700, при досегашните 520 лева. В университетските болници за началник на клиника щяха да се дават 1150 лв., за медик с една специалност - 980 лв., а старшата сестра трябваше да си докарва 810 лева. За по-ниските щатове мизата бе фиксирана на 750 лева.

По стар български обичай чудото бе за три дни. Оказа се, че уж надлежно подписаният договор е невалиден, тъй като под него се мъдрят само подписите на здравното ведомство и синдикатите, без нито един параф на работодателите. За Българската стопанска камара подписа си под договора е сложил директорът на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев, който е имал пълномощия единствено да преговаря, докато Търговската палата се оттегли от споразумението. Впоследствие работодателите с нарочно писмо до  Москов и социалния министър Зорница Русинова обявиха, че не признават договора и ако се наложи, ще го оспорват в съда. Очаквано ябълката на раздора се оказаха необходимите средства за увеличението, или по-скоро съмнителната им наличност.

Според заместник-председателя на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ д-р Пламен Радославов "средствата ги има в системата - ние няма да ги търсим отвън". Доколко ги има обаче в една система, чиито дългове вече надхвърлят 700 млн. лв., е друг въпрос. Във всеки случай Българският лекарски съюз може би с основание се усъмни дали увеличението всъщност няма да доведе до…намаление на доходите. "В Колективния трудов договор не се посочва увеличаване на работните заплати, а увеличаване на минималните осигурителни прагове. На практика това означава само едно: гарантирано увеличаване на приходите в държавата от завишените осигуровки - личните и тези на работодатели, изчислени върху по-високия осигурителен праг", заяви заместник-председателят на съюза д-р Галинка Павлова. Тя добави, че лечебните заведения, които са на издръжка от здравната каса, не биха могли да увеличат заплатите на персонала си, ако нямат достатъчен финансов ресурс. А и по-високите осигуровки ще означават по-малка сума за възнаграждения, намаляване на заплатите, съкращения, нови дългове и дори фалити на лечебните заведения.

Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев също прогнозира фалити на лечебници и отбеляза, че здравното министерство не е осигурило парите за надбавката. От ведомството на Москов отговориха, че средствата ще дойдат основно по две направления. Първото е Здравната каса, която за 2016-а има с 230 млн. лв. повече за болнична помощ, а второто са централизираните търгове, с които болниците би трябвало да купуват лекарствата с до 20% по-евтино. Това е доста оптимистично становище, при положение че само в болничната помощ очакваният дефицит за тази година надхвърля 50 млн. лв., а в бюджета на здравноосигурителния фонд преди около месец не достигаха 250 млн. при оперативен резерв и планирано преизпълнение на приходите от общо 170 млн. лева. Тоест при всички положения не достигат едни 80 млн. по каса, които ще се наложи някак да се компенсират. Електронната лекарствена борса пък тепърва предстои да заработи и е малко раничко да слагаме "рибата в тигана". Всъщност, ако министерството искаше съсловието да приеме сериозно намерението му да увеличи заплатите, то следваше да подготви точен разчет колко ще струва тази благодат и какъв брой здравни специалисти ще засегне. Тези данни трябваше да са ясни, след като преговорите по договора са се водили пет месеца.

Самият Москов загатна, че за увеличението няма да се търсят средства отвън. Според него от анализ на 100 клинични пътеки станало ясно, че едва 30% от стойността им отива за лечение на пациентите. "Къде отиват останалите 70% тепърва ще видим", закани се министърът. Той е категоричен, че останалите пари, които влизат в болниците по клинични пътеки, трябва да бъдат разпределени като възнаграждение на работещите. Медици обаче контрират, че ако лечението при една пътека е 30% от стойността й, при тежките случаи финансирането дори не покрива медицинските услуги, предоставени на болния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във