Банкеръ Daily

Доц. Мангъров:

Идеите за реформи на Кацаров са лишени от смисъл

Епидемиологът доц. Атанас Мангъров определи като лишени от смисъл идеите за реформи на служебния здравен министър. Той смята, че тези промени няма да доведат до положителен ефект в сектора и подчерта необходимостта от съдържателно нов поглед върху управлението на българското здравеопазване.

Според доц. Атанас Мангъров премахването на лимитите на болниците ще бъде посрещната с радост, но ще върне сектора в 2015 година, когато лимитите бяха въведени. Той припомни, че това се случи тогава заради масово източване на Здравната каса.

В същото време той подчерта необходимостта от разделяне на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението и обясни, че причината за надвишаване на лимитите винаги е била и ще бъде стремежът за по-високи възнаграждения. Медицинският труд трябва да се остойности, да се регламентира, заплащането трябва да се определя от квалификацията и от натоварването.

Той коментира и премахването на денонощното разположение на личните лекари: 

„Личните лекари бяха въведени като институция и всеки от тях трябваше да наеме хора, с които да осигури 24-часово дежурство 7 дни в седмицата. Това не стана, особено времето на пандемия показа, че личните лекари са един анахронизъм и те трябва да се групират около болниците и тяхната помощ да се осъществява  съвместно с болниците“.

Във връзка с промяната на цените на клитичните пътеки доц. Атанас Мангъров е категоричен, че тя следва да бъде в посока увеличение на възнагражденията за труд на всички, работещи в здравните заведения, като то трябва да бъде съобразено с тяхната квалификация и натоварване и по никакъв начин да не бъде свързано с разходите за леченията. Заплащането на лечението е чисто технически проблем, като се контролира от страна на Касата, обясни той.

„Напълно съм  съгласен с проф. Кантарджиев, който казва, че сегашният здравен министър е един от тези, които забъркаха тази каша в здравеопазването през 90-те години и това, което се предлага, е още от същото, което се въведе в края на 90-те. За 20 години системата показа своята неефективност, нашата здравна система се нуждае от сериозна промяна, като най-важното е да се раздели и остойности заплащането на медицинския труд и лечението“. 

Доцтът коментира и настоящите мерки в контекста на COVID-19. Според него всяко едно действие се прилага механично и без ясни аргументи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във