Банкеръ Daily

Общество и политика

Идеята депутатите да заседават по-малко в залата още не е внесена

Председателят на парламента Ива Митева обяви пред репортери, че не е внасяно предложението депутатите да редуват заседанията в пленарната зала през седмица, за да работят през останалото време в комисиите. Това било само идея. Те била дадена на председателския съвет, като Митева е предоставила на депутатите справки как работят други парламенти.

Според председателя на Народното събрание тази идея ще доведе до по-голяма дисциплина сред депутатите. Засега инициативата обаче не е сред предложенията за промяна на правилника.

Някои народни представители се аргументираха, че не им стига времето да заседават сутрин в залата и следобед в комисиите. Други са категорично против пленарните заседания да са през седмица.

"Не сме давали конкретно предложение. Учудена съм от това, което излезе в медиите, защото идеята не е парламентът да не работи. Той трябва да работи, както всички останали парламенти. Работа в зала и след това - в комисии по нощите не е нормална работа", каза председателят на Народното събрание.

"Има резон и в това предложение. Трудно може да се каже дали ще подобри работата на депутатите от комисиите", посочи Филип Попов от БСП.

"Лично според мен трудно може да се представи в благороден вид - че народните представители няма да работят една седмица. Създадено е впечатление, че не работят много, а качеството на работата им е качеството на законите, които създават", коментира Димитър Главчев от ГЕРБ.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" са категорично против. 

"Можем да работим всяка седмица в зала, но иначе ще работим в комисиите по пет човека с чужди гласове. От това трябва да избираме", каза Йордан Цонев от ДПС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във