Банкеръ Daily

Общество и политика

Идея: Да се изгради първата Национална педиатрична болница у нас

Неправителствени организации, лекари и общественици, обединени в инициативен комитет, предлагат в България да се изгради първата Национална педиатрична болница.

Днес инициативният комитет внася апел с искането до президента, премиера и председателя на Народното събрание. Идеята е да се изгради лечебно заведение, което да може да предложи комплекси грижи при лечението на малки деца. Освен лечебни кабинети, болницата трябва да има и Диагностично-консултативен център, рехабилитационни, образователни и организационни функции.

Медиците са единодушни, че в България има огромна нужда от въпросното заведение, тъй като днес десетки родители са принудени да обикалят със страдащите си деца и многократно да чуват: "Не сте за тук".
 
"София е единствената европейска столица без голяма педиатрична болница. Това има неблагоприятни последици: липса на комплексен подход при решаване на здравословните проблеми на детето, включително и в медико-социален план. Специалистите в София, които работят с деца, са пръснати в 14 различни болници", коментира председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във