Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИДЕ ЛИ ХАОС В БАНКОВАТА СИСТЕМА

АТБ ИСКА ОТЛАГАНЕ НА СРОКОВЕТЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕДИННАТА БЮДЖЕТНА СМЕТКА

Доверието в банковия сектор отново може да бъде поставено на изпитание в началото на октомври тази година, алармираха мениджърите на кредитни институции. Причината за безпокойството им е въвеждането на единната бюджетна сметка.


До средата на септември банките трябваше да тестват собствените си информационни мрежи за готовността им да извършват бюджетните плащания според новите изисквания. До първи октомври пък е срокът за приключване на тестовете на цялата платежна система, управлявана от Банксервиз.


Въпросният насрещен план като че ли нарочно бе спуснат от Министерството на финансите през август - в разгара на летните отпуски. Още тогава шефовете на банковите отдели, които отговарят за информационните технологии, възнегодуваха срещу натрапените им кратки срокове. Това да не е баничарница? - бе основателният им въпрос. - За да се въведе успешно единната сметка, е необходимо много внимателно да се преработи банковият софтуер, обслужващ разплащанията, което изисква доста време и средства.


С наближаването на 1 октомври мениджърите на кредитните институции ставаха все по-нервни. На 19 септември управителният съвет на Асоциацията на търговските банки взе решение да поиска спешна среща с финансовия министър Муравей Радев, на която да се настоява за отлагане на сроковете. След заседанието председателят на УС на АТБ и на Банка ДСК Спас Димитров, председателят на съвета на директорите на БУЛБАНК Чавдар Кънчев, Ваня Василева от Общинска банка, Стилян Вътев от ОББ и Димитър Костов от България Инвест Банк заявиха, че нито банките, нито Банксервиз ще приключат успешно с тестовете до 1 октомври. Не било ясно и какви такси ще предложи да плаща Министерството на финансите за услугите на кредитните институции, осъществяващи бюджетните трансфери, и дали те ще са приемливи за тях.


Банковите мениджъри твърдят, че клиентите не са запознати с новите форми на платежните нареждания и ще правят доста грешки при попълването им. Това пък ще забави превеждането на парите. Иди после обяснявай кой е виновен и на кое място в документа какво точно трябва да се пише.


Някои чиновници явно не осъзнават дълбочината на проблема. Въвеждането на единната сметка е много по-сложен процес например от смяната на парите, подчертават банкерите и припомнят случая от 1995 г., когато се внедри новата за времето си разплащателна система. Тогава нововъведението блокира за няколко дни междубанковите операции в цялата страна и много клиенти не си получиха парите навреме. Прогнозите са, че ако сега историята се повтори, хаосът ще е много голям.


Целта на внедряването на единната бюджетна сметка е да се даде възможност на Министерството на финансите да управлява по-ефективно парите на хазната. В момента по сметките на бюджетните организации в банките залежават на месец средно около 100 млн. лева. В същото време ведомството на Муравей Радев е принудено да емитира облигации, с приходите от които да покрива текущите бюджетни разходи. С въвеждането на новата система в края на всеки работен ден сметките на бюджетните организации ще се зануляват, като парите се превеждат по сметката на Министерството на финансите в БНБ. Така Муравей Радев ще знае с какви средства разполага и се предполага, че ще ги управлява по-разумно.


На пръв поглед цялата схема изглежда елементарна, но прилагането й е свързано с изпълнението на многобройни и сложни технически условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във