Банкеръ Daily

Общество и политика

Ицо Хазарта срещу мърморещата демократична десница

Христо Петров Снимка: Фейсбук

Едно на пръв поглед нормално събитие - певецът Ицо Хазарта пял на предизборен концерт на ГЕРБ-Самоков, предизвика поредната масова истерия в жадното ни за сеир общество. Той стана обект на жестоки критики, най-вече от симпатизанти на "Демократична България", тъй като рапът му е срещу системата, а паралелно с това приема участия, поръчани от партия в управлението. Възвишени фейсбук-интелектуалци се възмущаваха как е възможно толкова елитен представител на софийската десница да пее за пари. Колко странно! В същото време, какво би станало, ако артистите от Народния театър откажат да играят пред депутати от БСП, а в зала "България" забранят влизането на тези от ГЕРБ. Лили Иванова официално подкрепи Йорданка Фандъкова, а Васил Найденов пее за кандидат-кмет в Ямбол подкрепен от „Пряка демокрация“ - може би трябва да забранят концертите им? 

"Демократична България" не е изразявала официална позиция срещу участието на Ицо Хазарта и това беше напомнено нееднократно. Но реакцията на симпатизантите потвърждава прозрението на рапъра, че сериозна политика не се прави докато седиш из софийските кафенета, цъкаш с телефона и тъжно обясняваш как София се е напълнила със селяни. Липсата на дългосрочна визия за развитие на политиците от крехкото обединение, както  и безкрайните претенции на симпатизантите, че са десница, елит, а често и последна инстанция, се удрят като продънена лодка в скала. Затова, нито рапърът, нито Борис Бонев, глобалното затопляне, дупките по улиците, смяната на сезоните и миграцията, са виновни за загубата на арх. Борислав Игнатов на изборите. Бонев не им е взел гласове, а просто Игнатов не е успял да ги спечели. 

Успешните политици по света се опитват да приобщават хора с разнообразни възгледи, да взаимстват идеи, да са гъвкави и в крайна сметка вървят напред. Така наречената градска десница цикли на едно място, изживявайки се като победител и жертва едновременно и все някой друг е виновен. Това сектантско поведение определено не печели избори. Дори още по-зле - малко да кривнеш от правата линия - и край, изпадаш зад борда. 

Жалко за тесните душици, демократичните амиши, които отблъскват талантливи и смислени хора, в никакъв случай не само Ицо Хазарта. И се чудя, защо им трябваше до го дразнят, за да отвори широко затворените им очи за безсмислието на зле скроеното им обединение? 

 

Обръщението на Христо Петров, по-известен като рапъра Ицо Хазарта, качено в e-vestnik.bg, към "Демократична България". 

Не знам дали да адресирам това, което ще напиша, към лидерите на „Демократична България“, или към симпатизантите. Ако съдя по резултатите от вчера – може би двете са едно и също.

Бих искал да призная своята вина за загубата на арх. Игнатов. Въпреки несъмненото обаяние на лидерите Христо Иванов и генерал Атанасов, ключова роля в отлива на гласове изигра моят концерт в Самоков пред транспарант на ГЕРБ.

Нека ви разкажа една история.

През 2013-а осъзнах, че не е редно почти всички артисти в България да си мълчат относно ставащото в политиката в страната ми. Заявих публично на доста места подкрепата си към ДСБ, после – и към Реформаторския блок. Давах интервюта заедно с лидерите им, те идваха по концертите на „Ъпсурт” и се снимаха с мен, и си качваха снимките по социалните мрежи, и ме цитираха под път и над път. Хората приеха, че съм един от тях. Когато ги атакуваха – защитавах лидерите им по интервюта, по медии и по социални мрежи. Никога не поисках и стотинка за това, понеже за мен то не е бизнес, и съвестта ми не го позволи – това половината хора не го повярваха, а другата половина казаха, че съм луд.

Естествено тая работа не мина без последствия. Намразиха ме доста хора, с други се изпокарах. „Уикенд“ и „Пик“ се редуват да пишат лъжи и клевети за мен. Милионите, които ГЕРБ и БСП харчеха в кампаниите си, позволиха на доста мои „колеги“ да опознаят скъпите коли и апартаментите с изглед към Витоша. Когато от тези партии идваха и при мен – аз учтиво им посочвах вратата.

След простотиите на „Да, България“ и на моите избраници през 2017-а аз, както хиляди други хора, останах изумен как е възможно това да се случи. Имаше два варианта – тези или са нереално тъпи, или просто играят роля в нечии сценарий. И двете не ме устройваха, но реших, че не е редно да обиждам и да преча. Прецених, че трябва да замълча – все пак там има много мои приятели, защо да ги насаждам така… дай да си гледам моята работа и да не се излагам.

Миналата седмица приех да пея на концерт, организиран от ГЕРБ в Самоков. Поставих условие да не агитирам, да не се снимам с кандидат – кметове и да не използват името ми за политическа пропаганда. Отивам, пея си песните и си тръгвам. Хората приеха тези мои условия и ги изпълниха.

Отказвам площадни мероприятия в големите градове – не би било честно спрямо хората, които дават пари за билет в залите, или за вход в заведенията, в които пея. В повечето малки градове в България обаче концерт на площада е единственият начин да имаш концерт, и който твърди друго – лъже, или просто си приказва.

Свободолюбив художник на заплата в „Булгаргаз“ качил снимка от концерта в Самоков и коментирал как духам. Една госпожа писала за двете ми лица. Видях,че десетки хора споделят тези постове и коментират моята продажност. Нещо веднага ми направи впечатление – тези хора бяха фенове или членове на „Демократична България“, виждаше се на профилните им снимки. Разбирайки, че с моята постъпка съм ги обидил, седнах и написах пост, в който обясних защо съм бил на този концерт. Извиних се на всеки, който се е почувствал засегнат от решението ми да бъда там.

Като обясниш – тоя кво се обяснява, гузен е. Като си мълчиш – тоя що си трае, гузен е…

Реших да потърся в интернет как стоят нещата с други изпълнители. Най-великият български певец Васил Найденов в същия ден пее в Ямбол на концерт на кандидат-кмет, подкрепен от „Пряка демокрация“. D2 са в Смолян, на концерт на „Новото време”. Миро от „Каризма” – на концерт на партията на Марешки в Пловдив, а предишния ден – в Плевен на концерт на ГЕРБ :) И доста други, списъкът е дълъг.

И – как да го кажа – леко се позачудих… Наистина ли точно тези, на които най-много помогнах, сега седят и ме плюят с такова вдъхновение?

Пичове, ако бях на мястото на Бойко Борисов – милиони бих ви давал, за да продължите да сте такива, каквито сте, и да играете ролята на опозиция.

Аз, гласувайки за вас, ви давам моята подкрепа – да разпределите данъците ми, да водите България напред, и да пазите моя интерес пред хищници като Ердоган или Путин. Как точно ще ми пазите интереса пред хора от тоя калибър, като за най – дребни неща не умеете да се разберете помежду си, и все някой друг ви е виновен.

Сега Борис Бонев ви е виновен, а не това, че издигнахте три месеца преди изборите един човек очевидно способен, но тотално непознат на хората в нашия град. В политиката вие от години сте това, което е „Гошо от Почивка” в моята сфера. Една десета от провала ви през тия години да имах – бих запалил с триста към някое село и не бих се показал никога повече.

На хора, които искат по-високи доходи, по-добри пътища и по-малко празни приказки – вие им говорите за Истанбулската конвенция, за тротинетки и за права на гейовете. Всичкото това – докато седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате как София се е напълнила със селяни.

Няма да стане.

И накрая – по повод двете ми лица. С едничкото си лице искам да застана пред вас и ясно да ви кажа – знам, че каквото и да обяснявате, винаги търсите възможност навсякъде да имате човек.

Е, в „Ъпсурт” вече нямате.

Facebook logo
Бъдете с нас и във