Банкеръ Daily

Общество и политика

Ицо Хазарта против обещаните от Борисов помощи за музикантите

Първа негативна реакция срещу одобрените от правителството помощи за около 1000 музиканти. Рапърът Христо Петров - Ицо Хазарта, разкритикува постигнатото съгласие между премиера Борисов и представители на музикалните творци на свободна практика по време на среща в правителствената сграда в събота. 

"Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години. Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже. Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите – това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат. Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии", написа Ицо Хазарта на официалната си страница във Facebook.

По-рано стана ясно, че около 1000 музиканти ще получат по 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Това бе договрено по време на среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и изпълнителите Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева.

Средствата ще бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във