Банкеръ Daily

Общество и политика

Ицо Хазарта гласува с бебе в ръце

Кандидатът за депутат от "Продължdваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, упражни правото си на глас.

Той публикува кадър във Фейсбук - седнал пред машината за гласуване, а в слинг е малката му дъщеричка. Снимката е придружена с думите: Готово! С отиването от вкъщи до училището, гласуването и връщането - общо 25 минути.

За кратко време фотосът набра изключителна популярност в социалната мрежа.

По-рано днес гласува и съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев. Кандидатът за депутат, придружаван от родителите си, упражни правото си глас в 28-а избирателна секция в Хасково.  

"Да гласуваме и да подредим държавата", каза Асен Василев. 

Рано сутринта другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков гласува на изборите 2 в 1 в 133 СУ „А. С. Пушкин“ в София. Петков изчака няколко минути пред изборната секция, след което упражни правото си на глас чрез машинно гласуване.

"Гласувах, за да продължим промяната, защото вярвам, че България може повече. Гласувах за моят президент. Трябва всички смирено да влезем в дискусия, защото знаем, че следващото правителство на България ще бъде коалиционно.  Важно е да се говори за две политики, без които не може - смяната на главния прокурор и създаване на антикорупционна агенция, която този път да спре корупцията в България. Ние ще можем да говорим спокойно с този, който е съгласен с тези две политики", каза още Петков.

"Гласуването е много лесно. Всеки може да гласува, независимо на какви години е. Не се притеснявайте. Контролните разписки трябва да се броят. При машинния вот шансът за манипулация е много малък", добави той.

Попитан за политиката за Северна Македония, той заяви, че има да се работи много и не е нормално българският бизнес да продава по-лесно в Австралия, отколкото в Северна Македония. Не е нормално за Скопие да се лети през Виена. Трябва да се включат и историците, но трябва да запазим и националните си интереси, категоричен е още Кирил Петков. 

Няколко часа по-късно Централната избирателна комисия го глоби за непозволена агитация. 

Кандидатът за народен представител от „Продължаваме промяната“ Кирил Петков ще бъде санкциониран за изборна агитация в деня на изборите. Това е станало с изказването, което е направил, след като е гласувал. Говорителката на ЦИК Росица Матева обясни в какво точно се изразява нарушението му: Кирил Петков обявил, че неговите числа са № 6 и № 25.

Така според ЦИК той е изразил подкрепа за кандидатите с посочените номера в бюлетината.

Централната избирателна комисия е получила жалбата по повод казаното от Кирил Петков от коалиция ГЕРБ-СДС в София. Малко преди 14.00 часа тя заседавала и взела това решение. То предстои да бъде публикувано на сайта й. По-късно ще стане ясно и какъв ще е размерът на глобата, която ще плати кандидатът за народен представител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във