Банкеръ Daily

Общество и политика

ИБГНИ няма да подкрепи БСП за третия мандат

"Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепи БСП за третия мандат. Това обяви по време на консултацията за търсене на подкрепа за съставяне на редовен кабинет инициирана от БСП в парламента.

"Няма да подкрепим правителство на всяка цена", заяви Манолова и каза, че "Борисов 3" е бил такъв пример.

Николай Хаджигенов каза, че такова правителство няма как да бъде подкрепено сега, защото то ще бъде подкрепено от ГЕРБ и те ще го държат.

По думите на Манолова обаче те биха подкрепили актуализацията на бюджета, за да бъдат решени проблемите и да не оставят хората в безизходица в предстоящите три кризи.

Манолова каза още, че ще подкрепят предложението на БСП да бъде скъсен срокът между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) постигнаха съгласие за съкращаване срока за приемане на актуализацията на бюджета. Това се случи по време на първата среща от консултациите, които БСП провежда за съставяне на правителство с третия мандат. 

С нея стартират преговорите с т.нар. партии на протеста за подкрепа преди сформиране на правителство с третия мандат.

Двете страни са съгласни, че без подкрепата на ИТН третият мандат е невъзможен, но приеха да се извърви докрай проучвателната процедура.

"Правим тази среща, като последен опит за съставяне на правителство в рамките на това НС. Това трябва да е правителство на промяната. Най-важното, по което трябва да говорим са политиките на едно бъдещо правителство. Водени от загриженост, сме длъжни да се опитаме да направим правителство", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова обяви как ще процедират с третия мандат, отправи и молба към ИТН, ДБ и ИБГНИ за създаване на мнозинство за приемане на актуализацияата на бюджета. Нинова поиска да бъде подкрепена в идеята да бъде съкратен срокът за предложение между първо и второ четене.

"ИБГНИ има последователна позиция и ние положихме всички усилия в това НС да се излъчи правителство. То трябва да е отговорно и в помощ на хората", заяви съпредседателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

„След изявлението на Слави Трифонов стана ясно, че правителство на промяната не може да има. За нас правителство на всяка цена не е решението и няма да го подкрепим. Няма да подкрепим такова и в следващия парламент. Това би било подмяна на вота на българския народ и очакванията на хората“, подчерта тя.

„Готови сме да участваме в сформирането на мнозинство, които да вземе необходимите решения, с които да оставим държавата в добро състояние преди настъпващите кризи“, каза още Манолова. Тя уточни, че формацията ѝ е готова да участва във формиране на мнозинство, за да не се оставят хората без доходи в три задаващи се кризи.

"По независещи от нас и от вас причини този разговор не може да бъде разговор за съставяне на правителство. Защото формиране на кабинет би бил в ръцете на ГЕРБ. Адмирации за вашата смелост да не връщате веднага мандата, за да можем да свършим работа", каза адвокат Николай Хаджигенов.

"Не разбирам защо се говори за правителство с подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Ние 4 години сме потърпевши от ГЕРБ", изтъкна Нинова.

"Имаме съвпадения - социалните мерки, правосъдната реформа. Има и въпроси, които са твърде амбициозни за две седмици, като плана за възстановяване и устойчивост. И на нас ни се иска, но не е възможно. Приоритет за нас е актуализацията на бюджета", поясни лидерът на БСП. Тя уточни, че двете формации имат разбиране по важността на актуализация на бюджета.

Срещите на лидерите на партиите от протеста - съпредседателят на ДБ Христо Иванов и на ИБГНИ Мая Манолова с лидера на ИТН Слави Трифонов са се състояли в офиса на шоумена, защото той не ходел никъде другаде и не искал да са на друго място, уточниха Манолова и адвокат Николай Хаджигенов.

На въпрос защо срещите са били в офиса на Трифонов, Хаджигенов каза: „Защото той не ходи никъде другаде. Затова. Не приемаме идеята за Фейсбук или телевизионна република, било тя и по БНТ. Неофициалните разговори г-н Трифонов бе така любезен да ги плесне като официални, опитвайки се да намести някаква хипотеза, в която видите ли е имало разговори“.

„Г-н Трифонов ми се обади и ме помоли да отида в неговия офис. Той избягва появата на публични места, има совите аргументи, съобразих се с тях. Срещата беше на 7 август, дни преди да се гласува кабинета на ИТН. Неговото настояване беше да подкрепим предложението. Обясних как може да стане третия мандат - само и единствено, ако отново седнем на масата и ние, те и ДБ, определим приоритетите и им сложим ясни срокове, след което да подпишем споразумение. Това е“, разясни Хаджигенов.

„Ние не сме искали в нито един от разговорите постове, позиции и да парцелираме властта. Срещата с г-н Трифонов е била една, по негова покана. Защо той прецени, че трябва да спекулира с тази среща, е негова отговорност“, добави Манолова.

„Той нямаше какво друго да ни каже. Той каза, че не приема ултимативно, защото това било любов. Аз не виждам любов при него, защото той чисто ултимативно на два пъти ни представи кабинет и понеже разговори нямаше, той се опита да извади такъв тип срещи“, допълни още Хаджигенов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във