Банкеръ Daily

Общество и политика

ИБГНИ искат оставката на енергийния министър Андрей Живков

“Изправи се БГ! Ние идваме!” поискаха оставката на министъра на енергетиката Андрей Живков заради липсата на мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите заради високите цени на тока и газа. Това съобщи Мая Манолова на извънреден брифинг.

“Искаме оставката заради тоталното бездействие, безхаберие и липсата на политическа воля. Още от началото на август е ясно, че на енергийната борса се правят спекулативни сделки, в които участват и държавни енергийни дружества, и държавни институции, които опъват чадъри над схеми,” каза Манолова. Тя припомни, че нито едно ръководство на държавно енергийно дружество не е сменено.

“Кадрите на Борисов продължават да са там - и в “Булгаргаз”, и в БЕХ, АЕЦ “Козлодуй”… не са пипнати и правилата за борсова търговия. Министърът на енергетиката не е предприел никакви действия и за подпомагане на фирмите и социалните учреждения заради високите цени - нещо, което правителствата в другите европейски страни вече направиха”, добави тя. Според нея може временно да се ограничи или даже спре износа на ток, за да отива евтината енергия от АЕЦ “Козлодуй” на вътрешния пазар, или пък да се променят правилата за търговия с квоти за парникови газове.

"Министърът на енергетиката не е „виенски наблюдател“. Ръководителите на всички дружества в енергетиката допринасят за това бизнесът, детските градини, училищата и болниците сега да са „на колене“. Трябва да се носи отговорност, на първо място от енергийния министър като принципал", категорична бе Манолова.

По думите й временното спиране на износа на ток е решение. По този начин евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" ще идва на българския пазар, в подкрепа на българските фирми и домакинства, а не на тези в Гърция и Румъния, подчерта Манолова и призова за активност и по отношение на правилата за търговията с квотите за парникови газове.

"Ние предложихме разликата между пазарната цена на тока за бизнеса, определена от КЕВР – 120 лв. и реалната цена – 240 лв. да бъде поета от държавата. Това са 150-180 млн. лв. месечно, които бюджетът може да си позволи. Решения има, но трябва да има отговорни министри, които да ги предприемат", допълни тя.

"Министерският съвет незабавно да приеме постановление за разпределяне на допълнителните 440 млн. лв. за бизнеса, приети с актуализацията на държавния бюджет преди две седмици. Нищо от парите по мерките 60/40 и „Запази ме“ не е достигнало до бизнеса. Фирмите са притеснени от липсата на подкрепа и увеличаващите се цени. Подкрепяме искането им не при 30 %, а при 20 % намалени приходи спрямо 2019 г. да получават финансова подкрепа от държавата", каза още Манолова.

"Част от министрите успяха да сменят ръководства на държавни предприятия. Тези, които са имали воля, са намерили начин. Енергийният министър явно няма воля и не е намерил начин. Нужни са радикални действия", допълни Димитър Делчев.

Мария Капон призова да се издадат постановления на Министерски съвет за мерките и компенсациите за бизнеса, особено при ръста на цената на тока.

Според нея идеята на бизнеса за подкрепа от 70 лв. на киловатчас за период от три или шест месеца е добра. “Заради инфлацията в бюджета има достатъчно пари за това”, смята тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във