Банкеръ Daily

Общество и политика

ИБГНИ и ДБ се надяват на коалиция с партията на Петков и Василев

Служебният министър на финансите Асен Василев и служебният министър на икономиката Кирил Петков

Ако мандатът беше в "Изправи се БГ! Ние идваме!", категорично щеше да е различно. Щяхме да покажем как и защо може да се направи правителство на малцинството и как то може да работи. Това заяви депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов. "Ние идваме, за да покажем как и ще го направим. Ние показахме достатъчно неща и в този парламент", подчерта той пред БНТ.

Николай Хаджигенов и Мая Манолова коментираха евентуален политически проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков. Политическото поумняваме там е факт, докато в "Има такъв народ" дори няма наченки на политическо поумняване, смята адвокат Хаджигенов. Финансовият министър успя да прокара три актуализации на бюджета. Те са хора с капацитет, които имаха възможност да се докажат в служебното правителство, счита Манолова.

На въпрос дали след тези коментари не се оформя бъдеща коалиция между "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и новия проект на служебните министри, Хаджигенов отговори: "Добре звучаща възможност на този етап, теоретизираме, но това е ок, чудесно." Според Манолова на избирателите е нужна увереност, перспектива и надежда, че в следващия парламент формациите на промяната ще бъдат първа политическа сила.

"В следващия парламент ние ще бъдем политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство. Ще покажем как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят." Такива амбиции заяви и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Според него в този парламент от "Има такъв народ" са имали възможност за съставяне на правителство, но "останах с впечатление, че не искат", докато БСП са показали, че не могат да съставят правителство.

"Три години бяха необходими след падането на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции, сега искате три месеца след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени. Обществото се бори за промяна и парламентът е еманация на тази борба. Не знам защо се чуха толкова тежки думи за парламента, ами той е раздробен. Изисква се време диалогът да стане по-настъпателен, за съжаление, минаваме през този етап от време", отбеляза Атанасов. По думите му Христо Иванов е човек, който има качества да бъде номиниран за следващ министър-председател.

"30 години практически в парламента винаги имаше един голям. Сега минаваме в ново състояние, в което няма голям, има средни партии. Социологията ясно показва тази тенденция", посочи другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. "Това означава съвсем друго политическо поведение и това е истинското излизане от тази епоха на свъхцентрализация, която раждаше корупцията. Затова мисля, че колкото и да изглеждат тези месеци хаотични, всъщност под този хаос се крие един много позитивен тренд, който означава, че ние като общество и политици трябва да се научим да водим диалог, да се научим да следваме ясни цели, да ги налагаме да ги договаряме като такива и "Демократична България" показва това. Ние показваме много ясна последователност, диалогичност, способност да си отстояваме каузите", изтъкна Иванов.

Той също коментира евентуалната поява на нов политически проект на сегашните служебни министри Асен Василев и Кирил Петков: "Ние нямаме никакви причини нито да се страхуваме, нито да подхождаме критично. Кирил, Асен и техният екип са хора, които са наши съмишленици, ние работим с тях в една посока, подкрепяме ги и в интерес на истината, очакваме само надграждане. В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще започнем разговор с тях, за да намерим онази формула, която да има максимално консолидиране, надграждане и с амбицията за това да трансформираме България на базата на едно сигурно мнозинство."

Атанас Атанасов коментира въпроса дали зад такъв бъдещ политически проект би могла да стои фигурата на държавния глава Румен Радев: "Тези хора показаха за това кратко време, в което са служебни министри, че имат собствен почерк и поведение, ние сме единомишленици. Това са образовани, възпитани хора, вчера си говорихме в парламента с финансовия министър - гледаме в една посока."

Започва времето на разговори в политическия живот, подчерта отново Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във