Банкеръ Daily

Асен Личев

Язовир "Студена" е изпразнен с подписа на екоминистъра

"Не областните управители и министърът на околната среда и водите, а природата въвежда режима на водата. Затова мярката е строителство на язовир. При Перник не е така. Там има един язовир, който е изпразнен и то с подписа на министъра на околната среда и водите". Това заяви Асен Личев, бивш директор на Дирекция "Управление на водите" в екоминистерството, по повод водната криза в Перник.

Личев подчерта, че месечното определяне на графика за източване на язовира става по заявка на ВиК, а директорът на държавното дружество се назначава от министъра на регионалното развитие и с подписа на министъра на околната среда и водите. "Тези две ведомства и с държавната фирма "ВиК – Перник", и с Басейновата дирекция "Западнобеломорски район" няма как да не са виждали, че язовирът върви към пресъхване", подчерта пред БНР бившият директор на "Управление на водите".

По думите на Личев парадоксалното е, че язовир като "Студена", който се намира над Перник, и язовир "Пчелина", който се намира под града, са на територията на едни и същи климатични условия. Именно затова твърденията за сушава година са нелогични. "Защо чак през ноември Министерството на околната среда и водите спря промишленото водоснабдяване на "Стомана - Перник" и "Топлофикация" от язовир "Студена"? Направиха се неща след събитията и сега се търсят оправдания", смята бившият шеф на дирекцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във