Банкеръ Daily

Общество и политика

Язовир не се пълни с протести, възмути се Емил Димитров

Язовир не се пълни с протести, а с разумно управление и с намаляване на загубите. Това заяви екоминистърът Емил Димитров по време на брифинг.

"През цялата година сме изпълнявали всички заявки, които искат и земеделци, и граждани, но в момента ние се колебаем дали дадем 2 милиона през август месец или само един. Защото законът изрично казва, че първо се дава за питейно-битови нужди, после за минерални, земеделски и тогава за другите. Ние трябва да пазим водата за гражданите", подчерта Димитров и продължи- "Ако и тази поредна година не вали, ние ще пазим водата само за гражданите. Защото законът ни задължава, а не защото мразим земеделците. Предприели сме мерки, уведомили сме земеделците, че е възможно след една година, две години да настъпи криза. Може и да няма. Но по-добре навреме, година и половина по-рано, да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш."

Екоминистърът определи като лъжливо твърдението, че част от водата, която се намира в язовирите, минава през ВЕЦ-овете "да прави ток и след това изтича в реката", като по този начин са източвали язовирите в България. 

"Язовир „Тича“ има два ВЕЦ-а. И двата не работят от 2018 година, август месец. Язовир „Жребчево“ е язовир за напоителни цели. Едната посока отива към Сливен, а другата посока отива към Нова Загора. И в двете посоки на язовира са построени ВЕЦ-ове, които не работят март 2019 г. А когато пускаме вода за напояване, някои от тях работят. Водата преминава към тях и отива да напоява. Не е допускано от март 2019 година тези язовири да работят и да произвеждат ток, само ей така - да пуснеш водата. Имаме проблем с язовир „Жребчево“, тъй като той захранва реката, която преминава през Сливен. В Сливен гражданите имат вода, взимаме малко вода от язовира, другото е сондаж. „Кит 2228“ и „Строй експерт“ и „Строй експерт инженеринг“ - всичките не работят на енергиен режим от март 2019 година. Преработват вода за напояване, когато се пускат", разясни Димитров, допълвайки, че на язовир „Ястребино“ няма ВЕЦ. А продължение на години притокът му е много малък.

"Вода се "дава" за напояване, за питейно-битови нужди. Конкретно за тази година сме дали 6 милиона. Имаме заявка за още 2 милиона. Осем милиона тази година за напояване, притокът ни е 3 милиона и 300", обяви ресорният министър

Facebook logo
Бъдете с нас и във