Банкеръ Daily

Общество и политика

Язовир "Жребчево" пази духа на Потопената църква Св. Иван Рилски

В североизточния край на язовира се намира потопената при заливането църква Св. Иван Рилски, наричана също Потопената църква

Навършват се 50 години от пускането в експлоатация на язовир "Жребчево" край Сливен, напомнят ни от "Напоителни системи" ЕАД - клон Средна Тунджа, които управлява съоръжението.
По този повод на 1 юни край язовира ще има тържество, което ще отбележи годишнината. Всички присъстващи ще получат книгата "Вдъхновението Жребчево", написана и издадена по този повод.
Язовир "Жребчево" е разположено на река Тунджа. Наименованието му идва от останалото на дъното му село Жребчево (старо име Атлари). Река Тунджа (в древността Тонзос, Тонзус) преминава през областите Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково и влиза в Турция във вилает Одрин. Дължината ѝ е 390 км, от които 349.5 км на българска територия, която ѝ отрежда трето място сред реките на България, след Дунави Искър. Река Тунджа е най-големият приток на река Марица.

Язовир "Жребчево" се намира в красива подпланинска местност. Площта му се простира от градовете Николаево и Гурково, и село Паничерево (област Стара Загора), през община Твърдица до селата Баня и Асеновец в община Нова Загора (област Сливен).

Язовирът е наименуван е на потопеното в него през 1965 година село Жребчево. Построяването му започва 1964 г. и приключва 1969 г., когато е и въведен в експлоатация. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долно Паничерево.

Разположен на 25 кв. км площ, "Жребчево" е четвъртият по големина язовир в България, след "Мандра", "Искър" и "Студен кладенец". Капацитетът на язовира е 400 милиона куб. метра. Той се използва за напояване, пълнене на рибарници и за производство на ел.енергия.

В североизточния му край се намира потопената при заливането му църква Св. Иван Рилски, наричана също Потопената църква, е единствената останка от село Запалня. Храмът е носил името на Иван Рилски, считан е за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан "земен ангел" и "небесен жител".

Рано напролет през 1965 г. църквата е наполовина потопена, а към края на лятото е почти изцяло под водата. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към язовир "Жребчево" е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня. Текстът гласи: "Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г."

Църквата Св. Иван Рилски се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившото село. Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица. Ориентир са двете бензиностанции на "Лукойл" и "Неси ойл". Пътят не е означен с табели. Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.

Язовир "Жребчево" има много ръкави с удобни за риболов места. Тъй като водата от язовира се използва за напояване, през лятото той се източва значително, което обуславя сезонния характер на риболова (костур, червеноперка, сом). В устието на язовира на река Тунджа се среща също щука.

До бента на язовир "Жребчево" са разкрити останки от римска крепост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във