Банкеръ Daily

Общество и политика

Явор Нотев вече не е заместник-председател на парламента

Парламентът освободи депутата от "Атака" Явор Нотев от поста заместник-председател. Причината е, че Нотев напусна парламентарната група на "Обединени патриоти". По правилник независимите народни представители не могат да заемат ръководна длъжност в законодателния орган. 

Преди седмица всички депутати от "Атака" се разделиха с колегите си от НФСБ и ВМРО. Те последваха лидера си Волен Сидеров, Павел Шопов и Десислав Чуколов, които в края на миналата пленарна сесия бяха изключени от парламентарната група. 

Отново позовавайки се на правилника няколко атакисти се разделиха с ръководствата на парламентарни комисии - Маргарита Николова като зам.-председател на комисията по икономическа политика и туризъм, Николай Александров като зам.-председател на комисията по бюджет и финанси и Станислав Станилов като зам.-председател на комисията по културата и медиите.

Сега депутатите следва да окомплектоват тези ръководства с депутати от НФСБ или ВМРО. По неофициална информация депутатът Борис Ячев (НФСБ) може да замени Явор Нотев като заместник-председател на Народното събрание. 

В началото на седмицата "Атака" поиска заличаване на парламентарната група на "Обединени патриоти". Волен Сидеров изтъкна, че групата трябва да бъде заличена, тъй като неговата партия вече не е част от нея. Според коалиционното споразумение, подписано от "Атака", ВМРО и НФСБ преди парламентарните избори през 2017 г., съвместната им група се казваше "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО". Името на парламентарната група обаче беше сменено още преди Сидеров да бъде изключен. Тогава бяха заличени имената на трите партии и остана само наименованието на самата коалиция.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във