Банкеръ Daily

Общество и политика

Явор Божанков: Третият мандат трябва да е без ГЕРБ и ДПС

"Големият въпрос, на който трябва да отговорим, е трябва ли ни служебен кабинет и трябват ли ни нови избори. Служебният е със срочен мандат, затова ни трябва редовен кабинет, защото има три предизвикателства пред страната – очаквана бежанска криза, COVID криза и цените на електроенергията, които влекат след себе си инфлация." Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков. Той припомни, че ако от БСП получат третия мандат, те ще предложат състава на служебното правителство. "Министрите в него може да се съгласят, може и да не се съгласят да участват. Може някоя от партиите да има различни виждания. Философията на служебния кабинет ще бъде наша основа", посочи Божанков пред Нова телевизия.

"Не трябва да се намесваме в работата на президента. На фона на липсващия диалог между партиите, БСП е единствена сила, която успя да запази добрия тон и то добри отношения с всички четири партии", каза още социалистът.

"Заявихме ясно, че ако получим мандат от президента, разговори с ГЕРБ и ДПС няма да водим. Наясно сме с нашата тежест – 36 депутати. Ще гледаме на този мандат като на мандат на четирите партии, които трябва да променят системата "ГЕРБ-ДСП", съответно инициираме разговори единствено с тях", подчерта депутатът от левицата. И допълни: "Нашата роля ще бъде на медиатор и на сериозна политическа сила, която ще покаже как трябва да се води диалог".

Facebook logo
Бъдете с нас и във