Банкеръ Daily

Общество и политика

Явно в БСП са развили пророчески способности, шегува се Томислав Дончев

Притеснен съм от политическия репертоар на левицата. Изглежда с тях не може да се води нито публичен, нито човешки разговор. Това заяви бившият вицепремиер от кабинета "Борисов-2" Томислав Дончев на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ.

Той се пошегува, че явно в БСП са развили пророчески способности.

"Колегите от БСП ни предупредили, че ще ни спрат еврофондовете и после се случило. Опровергавайки едно подобно твърдение, аз мога да се позова на думите няколко министри от служебния кабинет. Ако това не е достатъчно, мога да се позова на изказване на говорителя на Европейската комисия", обясни Дончев.

Все пак той коментира изказванията на социалистите.

"Интересна е ситуацията с програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. БСП няколко пъти казаха, че може да бъде спряна. Това не е вярно поради една проста причина - програмата приключи. Тя се изпълняваше до края на 2015 г. и е разплатена. И по тази причина няма как да бъде спряна", поясни бившият вицепремиер.

Дончев атакува тезата на Корнелия Нинова, която по-рано заяви, че 10 млрд.лева годишно потъват в модела #KOЙ.

"Подозренията й звучат добре, но аритметиката й не излиза.10 милиарда са близо една трета от държавния бюджет. Сумарната стойност на всички обществени поръчки за 2016 г. е 6.1 милиарда. Как от 6.1 се крадат 10 милиарда?", попита той.

В заключение Томислав Дончев сподели, че предизборната кампания върви към един свят на метаистината, където е изключително трудно да различиш вярното от невярното.

Бившият финансов министър Владислав Горанов също не спести критиките си към Нинова и БСП. Според него идеите на левицата за ролята на държавата са едновременно забавни и притеснителни.

"Изключително забавно е, ако не беше притеснително, да гледаме на твърденията им, че ще принудят банките да продават безплатно - да кредитират и да опрощават лихвите. Така и ние утре можем да кажем, че бакалийте ще продават безплатно сирене", каза Горанов.

Той разкритикува и предложенията на социалистите за повече държава в икономиката. "По-силна държава не означава по-голяма държава, не значи по-голяма намеса в икономиката. По-силна държава означава по-добре работещи институции и по-добре работеща администрация", аргументира се той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във