Банкеръ Daily

Първан Симеонов:

Явлението "Трифонов" е същото като "Борисов" през 2009 г.

Явлението "Трифонов" е същото като явлението "Борисов" през 2009 година. Това заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. По думите му това е протестен вот и историята се повтаря.

"Те са политически противници. Дали Трифонов може да вземе гласове от Борисов, струва ми се, че гласовете на ГЕРБ вече са консолидирани в годините. В това отношение ГЕРБ е партия с доста твърд и предвидим електорат. Това, което Трифонов може да направи, е да накара част от клиентелата да гласува за новата посока, към която духа вятъра. Тоест да не гласува за ГЕРБ. Не е изключено част от бизнес клиентелата, която съществува около всяка управляваща партия, да бъде разубедена и ГЕРБ да понагълта малко вода на тези избори", заяви Симеонов.

Той коментира и действията на БСП за обединение с други леви партии.

"Не бих го нарекъл "широка лява коалиция", защото АБВ няма толкова много гласове. Що се отнася до партията на г-н Кадиев, аз почти не съм я забелязал по политическия терен. БСП по-скоро търси символ. Изненадващо се включи и проф. Минчо Христов. Той имаше към 15 000 гласа, дали нямаше повече гласове от АБВ и "Атака". Това е важно допълнение към БСП", отбеляза той пред радио "Фокус".

Според директора на "Галъп" истинският конкурент на БСП е "Има такъв народ".

"Ако се замислите, досега Слави Трифонов е "ударил" БСП поне по три начина. Първият е, че й попречи да е основната опозиционна сила в страната и да монополизира и канализира целия протестен и наказателен вот, както се случи през 2017 г. Слави Трифонов системно отказва да припознае БСП като агент на промяната. Ако БСП беше припозната и беше пусната да подкрепи кабинет, то тогава правителство вече щеше да има. Третият начин, по който г-н Трифонов пречи на БСП и в момента, е продължаващото говорене, че БСП е на другия бряг и че коалиция с БСП няма да прави. Това е говорене, което нарежда БСП сред партиите на статуквото, каквато тя несъмнено е, но не трябва да забравяме, че тя беше основната опозиционна сила в последното десетилетие", посочи Първан Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във