Банкеръ Daily

Общество и политика

Ясни са мандатите в 47-ото НС, предстои ЦИК да ги обяви официално

В изборите за народни представители са гласували 2 милиона 669 260 избиратели, действителните гласове са 2 милиона 658 503, недействителните 11 315, с "не подкрепям никого" са гласували 35 745 души.

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова докладва проекта на решение за обявяване на резултатите от парламентарния вот, който включва и разпределението на мандатите в 47 НС.

Четирипроцентната бариера за влизане в парламента е изчислена на 104 912 гласа.

ЦИК все още обсъжда решението.

Тъй като между членовете на ЦИК възникна спор дали квотата от 4% за влизане в парламента е 104 912 гласа или 104 913 гласа Камелия Нейкова обяви 15-минутна почивка.

Преди това обаче стана ясно, че се предлага „Продължаваме промяната“, оглавявана от Кирил Петков и Асен Василев да разполага с 67 депутати в 47-ото Народно събрание. Гласувалите за тази партия са 673 170.

ГЕРБ-СДС ще има 59 депутати, това са с 4-ма по-малко от вота през юли, когато бяха 63-ма.

ДПС сега ще има 34-ма народни избраници с постигнат резултат от 341 хиляди гласа и така в парламента ще имат петима представители повече отколкото през юли.

БСП остава с 26 депутати в следващото Народно събрание, което е загуба на 10 депутати спрямо предходните избори.

Партия „Има такъв народ“ получава 25 мандата, получени от 249 743 гласа и губи 40 депутати спрямо юли.

„Демократична България“ е с 16 депутати в следващото Народно събрание при 34-ма в в предходното, като е получила подкрепа от 166 968 гласа.

Партия „Възраждане“ ще бъде представена от 13 народни представители. Резултатът за нея е 127 568 гласа.

В ЦИК вече са постъпили искания от кандидати за депутати, които не желаят да бъдат обявявани за избрани.

След публикуването решенията с резултатите на избраните в два многомандатни района се дава срок от 24 часа за да посочат пред Комисията от кой район ще реализират депутатското си място.

Гласовете от чужбина участват в разпределението на броя депутати на национално ниво, но не и при разпределението по райони и партии. 

До края на неделния ден - 21 ноември, ЦИК трябва да оповести окончателно имената на избраните за народни представители.

От заседанието на ЦИК стана ясно, че машините за гласуване, които се транспортират в чужбина с камиони, вече са тръгнали под конвоя на органите на реда. За президентския балотаж ще се образуват и нови подвижни COVID секции за карантинирани и изолирани. Основанието за това ще са подадени нови заявления в общини, на които в 14 ноември не е имало разкрити такива секции.

Ако вече има постъпили поне 7 нови заявления, кметовете ще трябва да назначат такава комисия. Всички кметове ще бъдат уведомени с писмо за това решение на ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във