Банкеръ Daily

Общество и политика

Ясен е съставът на българската делегация в 75-ата сесия на Общото събрание на ООН

Министерският съвет одобри състава на българската делегация за 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, която ще бъде ръководена от министър-председателя Бойко Борисов.

В нея влизат още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, постоянният представител на България към ООН Георги Панайотов, началникът на кабинета на министър- председателят Деница Желева, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов и заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

Заради пандемията от коронавирус тази година събитията ще са изцяло онлайн, а не в централната на ООН в Ню Йорк.

Сесията бе открита вчера и ще продължи до 30 септември.  По време на ежегодното събрание 170 държавни глави и правителствени ръководители ще направят видеообръщения.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще използва годишното си обръщение към световните лидери следващата седмица, за да призове за световно примирие до края на годината, така че светът да може да се бори с пандемията COVID-19. Той отправи този призив още през март, а сега генералният секретар посочи, че все пак има някои положителни сигнали, като например мирните споразумения в Судан, началото на мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните, интензивните преговори за примирие в Йемен и спадналото насилие в Сирия, Либия и Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във