Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЯПОНСКИ ЙЕРОГЛИФ БЕЛЯЗА ИМЕТО НА ТБ КРЕДИТ ЕКСПРЕС

Японската Токушукай медикъл корпорейшън придоби в края на август тази година чрез дъщерната си фирма Интернешънъл хоспитъл сървисиз 50.01% от капитала на Кредит Експрес. На общото събрание на акционерите, което се проведе на 6 октомври 1998 г., бе взето решение името на банката да се промени на Токушу Кредит Експрес и тя да премине на двустепенна система на управление. Бе избран надзорен съвет от петима членове , в който влизат като юридически лица лизингова къща Лейди, Токушукай - София и Интернешънъл хоспитъл сървисиз. Все още не са ясни имената на хората, които ще представляват фирмите в надзорния съвет. За сметка на това се знае, кой ще защитава интересите на БУЛСТРАД - втория по големина акционер в банката, който държи 33.34% от капитала й. Това са Любомир Димитров, който е председател на съвета на директорите на застрахователното дружество, и Диньо Кайряков. Любомир Димитров ще председателства и надзорния съвет на ТБ Токушу Кредит Експрес.


Акционерите решиха мениджмънтът на банката да се осъществява от петчленен управителен съвет с трима изпълнителни директори. Засега надзорниците избраха само двама от тях. Първият е Славка Иванова, която освен изпълнителен директор ще бъде и председател на управителния съвет. Вторият, който е посочен от представителите на японския инвеститор, е Боян Петров. Започнал кариерата си в БУЛБАНК, преминал през ОББ, г-н Петров е избран в средата на 1995 г. за изпълнителен директор на БИОХИМ. В началото на 1997 г. той я напуска, за да стане през 1998 г. изпълнителен директор на Балканска универсална банка, където бе до края на септември тази година.


Още през август, когато договаряха разпределението на капитала на банката, акционерите се разбраха в управителния и в надзорния й съвет японците и БУЛСТРАД да имат по двама представители, а Лейди- по един. Затова третият изпълнителен директор на ТБ Токушу Кредит Експрес вероятно ще бъде посочен от БУЛСТРАД, а другите двама членове на управителния съвет може би също ще бъдат хора на японския инвеститор и на застрахователното дружество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във