Банкеръ Weekly

Общество и политика

Японска номенклатура

Кметът на Токио Наоки Иносе обяви, че подава оставка заради финансов скандал. Корумпантът бил получил 50 млн. йени (485 хил. долара), които били политическо дарение, ама той не ги обявил за такива, с което нарушил тамошния изборен закон.


Преди около година японският министър на финансовите служби и реформата на пощите Тадахиро Мацушита се обеси в дома си. Пак заради подозрения в корупция. Седемдесет и три годишният новосамурай преди това надлежно информирал ведомството си, че няма да може да изпълнява поверената му роля. Не казал защо. Показал го.


Преди него шейсет и две годишният министър на земеделието Тошикацу Мацуока се обеси в апартамента си. Само три дни след като поел поста, той се извини публично за това, че не е декларирал 1 млн. йени (8500 долара) политически дарения от група с лоша репутация. Ама имало и жена, говори се. Пари и жени само ядове докарват, но тежко му, който ги няма.


Странни работи, японски. Така е в Страната на изгряващото слънце, където господства хармонията - чаената церемония, икебаната и калиграфията.


Чак пък и законодателният орган на страната се нарича Диета. Диета, бе - от "диета" - въздържание. Не е като при нас парламент - от "парлама".


Но трудно се проумява как така един държавен мъж се самообявява за ненужен не само за поста, но и за живота си. Ние такива простотии не правим. Човек при нас може да се запали от бедност, но да се раздели с кресло - нанай си, дето викат нашите смугли индоевропейци. Тъкмо животът стане песен и вместо да извисиш октава, да си стегнеш гърлото в примка! Срамота!


При нас, ако сгазиш лука, политическият противник ще те поръча. Съдебната система ще ти поизпили нервите, после нови свои ще те изтеглят като ценен кадър. Понякога като ексдисидент , понякога като "белязан", когото могат да забодат само за миг като хербарий, ако не слуша. Това е българската номенклатура, която се въди още отпреди Девети. На едно място, ако не се справиш, отиваш на друго - наш човек си, това е важното. А пък ти вместо сепуко, си правиш непуко.


Но японската номенклатура е друго. Това е обобщение за всички тамошни властници, свалени още топли от въжето.
Ча Во, самурайПардон, серсемин

Facebook logo
Бъдете с нас и във