Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЯПОНЦИТЕ ХАРЕСВАЛИ ШЕФОВЕТЕ НА ПОЩЕНСКА БАНКА

Развитието на събитията по сделката с Българска пощенска банка от последните дни дава пълно право да си зададем въпроса дали поредното посещение на белокосата дама от Международния валутен фонд няма да я изненада с поредния приватизационен скандал. Както е известно, през тази седмица у нас предстои да дойдат (всеки по своята работа) както ръководителката на мисията на Фонда за България Ан Макгърк, така и директорът за Централна и Източна Европа на Номура интернешънъл Клаус Мансфелд. Общото в случая е, че и двамата няма да бъдат очаровани от създалата се ситуация около БПБ.


При завръщането си от годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Киев изпълнителният директор на БКК Петър Жотев заяви, че по преговорите с Номура има някои проблеми. Пред в.БАНКЕРЪ той уточни, че консолидационната компания настоява всичко, което фигурира в офертата на Номура интернешънъл, да присъства и в договора за покупко-продажба. Ако това не стане, ще се пристъпи към преговори със следващите кандидати, подали оферти. В случая едва ли може да се говори за извиване на ръце.


Според представителите на Номура интернешънъл Магнус Хилдингсон и Клеър Уилиямс, които през миналата седмица бяха у нас, преговорите до този момент вървят по план, без проблеми. Целта е сделката да бъде финализирана до средата на юни. Финансовите показатели в офертата на Номура интернешънъл, според тях, не са претърпели никаква промяна от времето, когато тя беше определена като най-добра. Няма изменения и в предложения бизнесплан. Основната цел на Номура ще бъде да се разширят услугите, които предлага Пощенска банка, и, разбира се, тяхното качество. Капиталът на банката ще бъде увеличен значително, като това може да стане и чрез пускане на акции на нашата или на някоя чуждестранна борса, когато това бъде възможно. Досегашното развитие на преговорите показва, че Номура интернешънъл държи твърдо на сделката и няма намерение да се отказва. Нещо повече, Номура държи и на сегашния мениджърски екип на банката.


На 22 май ще се проведе годишно общо събрание на БПБ, на което акционерите ще увеличат нейния капитал до изискваният от БНБ - 10 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във