Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЯПОНЦИТЕ ДОЙДОХА ДА НАГЛЕДАТ ТОКУДА КРЕДИТ ЕКСПРЕСБАНК

Президентът на Интернешънъл Хоспитал сървисис г-н Носу пристигна в София на 6 юли за общото събрание на акционерите на Токуда Кредит Експресбанк. Японската корпорация е мажоритарен акционер в кредитната институция.


На 7 юли акционерите на банката трябваше да приемат годишния счетоводен отчет, да вземат решение за увеличаване на капитала и да освободят от отговорност членовете на управителните органи. До редакционното приключване на броя събранието все още не беше започнало. Акционерите на Токуда Кредит Експресбанк обаче се заклеха, че то ще се проведе, противно на някои твърдения и намеци.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че японците са поставили две задачи на ръководителите на българската банка. Първата е да бъде създаден бизнесплан за развитието й за следващите две години. В него трябвало да се предвиди създаването на специален сектор, който да обслужва разплащанията по проекта за изграждането на японска болница у нас. Втората е да се изгради стратегия за строежа на болницата, който корпорацията подготвя повече от две години.


На годишното общо събрание на акционерите на Токуда Кредит Експресбанк трябва да се приеме увеличение на капитала на банката с 5 млн. лева. Собствениците на кредитната институция твърдят, че целият записан досега капитал от 15 млн. лева е внесен.


Заключението на БНБ и на одиторите на банката БДО Биндер е, че разпределението на акциите на банката отговаря на вписаното в документите. Според тях 8.001 млн. лева са внесени от Интернешънъл Хоспитал сървисис, 5.100 млн. лева от БУЛСТРАД, а 1 333 460 лв. от финансовата къща Лейди ВСМ. Останалите 565 540 лв. се държат от други пет фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във