Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЯПОНЦИ ЩЕ КОНТРОЛИРАТ 50.01% ОТ ТБ КРЕДИТ-ЕКСПРЕС

Загадката се разплете: БНБ разреши на Интернешънъл хоспитъл сървисиз да придобие 50.01% от капитала на ТБ Кредит-Експрес до 10 млрд. лева. Информацията ще бъде официално оповестена на 31 август 1998 година. Интернешънъл хоспитъл сървисиз е 100% дъщерно дружество на японската Токушукай медикъл корпорейшън. Тя изрази намерението си да придобие 51% от капитала на българската частна банка още през юни тази година и за целта преведе необходимите 5.1 млн. г. марки (5.1 млрд. лева). В средата на юни обаче Булстрад - един от основните акционери на ТБ Кредит-Експрес, който държеше 34% от капитала й, когато той бе 2.2 млрд. лв., заяви, че иска да запази акционерния си дял и след увеличението на капитала. Това негово желание изненада ръководството на банката, защото през септември миналата година Булстрад се отказа от участие в увеличението на капитала, а на 9 април 1998 г. дори предложи на съдружниците си в банката да им продаде дела си.


Твърди се, че мениджърите на Булстрад са променили мнението си за участието в банката, след като са узнали, че в Кредит-Експрес влиза сериозен инвеститор. Във финансовите среди се говори, че другият мотив застрахователят да промени намерението си е възникнал след съобщението, че започва приватизацията му. Лятната инициатива на Булстрад поразбърка акционерния пасианс в ТБ Кредит-Експрес. Както поясни подуправителката на БНБ Емилия Миланова, ако Булстрад запази 34%, а Лейди ВСМ 55% от капитала, японският инвеститор просто не може да получи желаните от него 51 процента. Затова в края на юли г-жа Миланова призова акционерите на ТБ Кредит-Експрес да се договорят помежду си до 31 август тази година. В интервю за в. БАНКЕРЪ (бр.30/1998 г.) изпълнителната директорка на ТБ Кредит-Експрес Славка Иванова заяви, че никога не е възразявала Булстрад да запази акционерния си дял в банката, стига да подаде съответните документи и да преведе в срок необходимите пари. Освен това г-жа Иванова съобщи, че Лейди ВСМ ще отстъпи повечето от акциите си в полза на японския инвеститор.


В средата на август 1998 г. представители на японската Интернешънъл хоспитъл сървисиз и на досегашните акционери в банката - Булстрад и Лейди ВСМ, се договориха за разпределението на дяловете в акционерния капитал до 10 млрд. лева. Както научи в. БАНКЕРЪ, 50.01% взема Интернешънъл хоспитъл сървисиз, около 33.34% от акциите ще притежава Булстрад, над 10% - Лейди ВСМ, и над 1% - швейцарската фирма АУГ. Останалите 5.65% от капитала ще останат собственост на няколко дребни акционери. Представителите на Булстрад, японската фирма и Лейди ВСМ са се договорили ТБ Кредит-Експрес да има двустепенна структура на управление. В тричленния надзорен съвет на банката Интернешънъл хоспитъл сървисиз, Булстрад и Лейди ВСМ ще имат по един представител. В петчленния УС на банката японците и застрахователното дружество ще имат по двама представители, а Лейди ВСМ - един. В петък сутринта (28 август) представителите на тримата основни акционери се срещнаха с подуправителката на БНБ Емилия Миланова. Вестник БАНКЕРЪ научи, че Булстрад е превел парите, с които плаща своите 33.34% от капитала на Кредит-Експрес. Следобед съветът на директорите на ТБ Кредит-Експрес се събра и реши да свика общо акционерно събрание на банката в началото на октомври. На него ще бъдат направени промени в устава и ще бъдат избрани членовете на надзорния и на управителния съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във