Банкеръ Weekly

Общество и политика

Янукович потърси китайски лек

Президентът на Украйна Виктор Янукович загърби уличния хаос в Киев и потегли за планираното посещение в Русия и Китай, за да търси финансова подкрепа за изправената на ръба на фалита държава. Политическата нестабилност усложнява допълнително тежкото състояние на икономиката и увеличава вероятността правителството да спре да обслужва дълговете си. Кабинетът трябва да погаси задължения на падеж за общо 15.3 млрд. щ. долара, което почти ще изчерпи валутните резерви на централната банка в размер на 20.6 млрд. щ. долара. Следователно, ако централните банкери се намесят, за да погасят дълговете, ще бъде застрашена финансовата стабилност на държавата и цената на украинската гривна. Което навежда на мисълта, че Янукович търси китайско решение на икономическия срив у дома.


Йорг Форбриг - старши програмен директор за Централна и Източна Европа в берлинското бюро на фонда Маршал, коментира, че пътуването на Янукович до Китай е неговият начин да покаже на протестиращите, че не е необходимо да се договаря с тях. В действителност обаче Пекин вече е предоставил на Украйна заеми за 10 млрд. щ. долара, съобщава агенция Ройтерс. През септември китайският вестник Саут Чайна морнинг поуст съобщи, че местната Xinjiang Production and Construction Corporation планира да вземе на 50-годишен лизинг 5% (или грубо 3 млн. хектара) украинска земя, за да отглежда зърнени култури и прасета. Новината учуди министрите в Киев, които не бяха информирани за сделката, въпреки че първият вицепремиер Сергей Арбузов бе на официално посещение в Китай през септември и потвърди, че Украйна има интерес да привлече нови инвестиции от азиатския колос.


Иначе на 4 декември украинската делегация начело с Янукович подписа с китайски компании договори за изграждането на заводи за газификация чрез кредитна линия за 3.7 млрд. долара.


Русия също е готова на отстъпки. На 3 декември руският газов гигант Газпром, който поиска от Киев незабавно да изплати забавените над 1 млрд. щ. долара за доставеното синьо гориво, съобщи, че е удължил до идната пролет крайния срок на украинския си контрагент Нафтогаз да се издължи. Информацията разпространи агенция Интерфакс, като се позова на шефа на Нафтогаз Евгений Бакулин. Повече от ясно е, че ако Янукович загуби битката с опозицията у дома, руската сделка ще пропадне.


Интерфакс съобщи също, че бившият министър на енергетиката на Украйна Юрий Бойко се е срещнал на 4 декември в Москва с руския премиер Дмитрий Медведев. По време на разговорите Медведев е споменал вероятността за нови съвместни проекти с руски инвестиции за производство на части за самолети и за руската космическа програма. Близки до правителството кръгове пък заявили, че Кремъл предлага на Киев заем за минимум 10 млрд. щ. долара.


Руският министър на външните работи Сергей Лавров предупреди в реч в Брюксел, че не бива да има външна намеса в украинската криза, която той определи като вътрешна работа. Съответно управляващото мнозинство се погрижи вътрешно да отхвърли на 3 декември поискания от опозицията вот на недоверие на правителството. Противниците на кабинета ще могат да направят втори опит едва през февруари 2014-а, защото според украинското законодателство в рамките на всяка парламентарна сесия се допуска само един вот на недоверие. Сегашната приключва на 17 януари, а следващата започва на 3 февруари.


На фона на ескалиращото напрежение високопоставени дипломати решиха да не участват в срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Киев на 5 декември. Сред тях са американският държавен секретар Джон Кери и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън. В нея обаче взеха участие германският външен министър Гидо Вестервеле, полският му колега Радослав Сикорски и шведският външен министър Карл Билд. Вестервеле дори се срещна на 4 декември с проевропейски настроените протестиращи на столичния Площад на независимостта. Той увери множеството, че Европа не е безразлична към съдбата на Украйна и ЕС е оставил вратата отворена за нея. Министър Сикорски пък предупреди преди да тръгне за Киев, че без изискваните от Евросъюза структурни реформи Украйна ще остане на ръба на фалита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във