Банкеръ Daily

Общество и политика

"Янсен" възобновява доставките на ваксина

Компанията "Джонсън и Джонсън" заяви, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европа, след като европейският лекарствен регулатор посочи, че ползите от препарата надвишават риска от много редки, потенциално летални тромби, предаде "Ройтерс".

Вчера европейският здравен регулатор, Европейската агенция по лекарствата, препоръча към листовката на ваксината да бъде добавено предупреждение за редки тромби с ниски нива на тромбоцитите и добави, че ползите от еднодозовия препарат надвишават рисковете от него. Миналата седмица американските регулатори спряха временно ваксината на "Джонсън и Джонсън", след като беше съобщено за редки тромби в мозъка с ниски нива на тромбоцитите при шест жени, което накара компанията да забави доставките за Европа.

Компанията заяви, че ще коригира листовките на ваксината, за да предупреди за риска от редкия страничен ефект и да предостави инструкции как да бъде разпознат и лекуван. "Джонсън и Джонсън" заяви, че ще възобнови доставките за Европейския съюз, Норвегия и Исландия.

По-рано компанията съобщи, че работи с европейските страни за подновяване на текущите клинични изпитания на ваксината си. САЩ проучват и още няколко потенциални случая на сериозни странични ефекти освен тези, довели до спирането. Преди него в Щатите с "Джонсън и Джонсън" бяха ваксинирани близо 8 милиона души.

„Научната оценка, която направиха нашите експерти ще позволи на отделните държави да решат как да прилагат тази ваксина. Това ще зависи от ситуацията във всяка страна - като нива на заразяване, броя на хоспитализираните, броя на хората в интензивните отделения и наличието на ваксини като цяло”, заяви Емър Кук - директор на Европейската агенция за лекарствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във