Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев: Заровихме се в безпорядък и липса на правила

Премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков.

Колкото повече се заравяме в проблемите и секторите, толкова повече намираме системен безпорядък и липса на правила. В нормалната демократична практика за едно правителство се дава толеранс от 100 дни, но служебното правителство няма този комфорт, заяви  служебният премиер Стефан Янев по време на брифинг. 

"Опитваме се да дадем отчет на направеното досега, което макар и един месец назад, на базата на това, което намираме и констатираме, изглежда, че е много повече от 1 месец.  Колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми и сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро системен безпорядък и липса на правила“, коментира премиерът и подчерта, че  в отчета си служебното правителство ще предложи и политики, с които да се излезе от негативните ситуации, които са били констатирани до момента.

"Това, което заварихме са затревените и източени язовири. Това се отнася и за другите сектори“, допълни Стефан Янев. 

Според него най-важната  отговорност е да предоставят възможността на ЦИК да осигури машини в съответствие с Изборния кодекс и безпроблемното протичане на изборния процес.

"Освен организацията, която правим през МВнР за осигуряване на вота в чужбина, със съвместна инициатива между Министерски съвет и посланика на Великобритания организирахме среща и с производителя на машините. На практика се оказа, че това е добър ход, защото в момента ЦИК има възможност съвсем информирано да вземе подходящо решение. Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1 500 машини, които са необходими за гарантиране на вота“, обясни той.

Янев обеща, че ако има нередности, като на минали избори, например т. нар. корпоративен вот и купуване на гласове, вицепремиерът Бойко Рашков ще се намеси.  Според него, че освен подготовката на изборите, служебното правителство има ангажимент и задължение към хората да бъде показан нов стил на управление.

„Новият стил трябва да помогне на хората да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие и безнаказаност. Надяваме се, че полагаме основите на такъв тип политическо поведение и този тип политическо поведение ще бъде продължен от партиите, които ще влязат е следващото Народно събрание и ще сформират кабинет. Искаме да вдъхнем увереност на българския избирател, че неговия вот има значение. Той има значение за нашето собствено бъдеще, за бъдещето на нашите родители и на нашите деца“, каза още Стефан Янев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във