Банкеръ Daily

Общество и политика

Янев: Трябва да си научим уроците от случилото се с "Вера Су"

"Новината от вчера - успешно приключи операцията по обезопасяване и спасяване на кораба "Вера Су" на брега на защитената местност Яйлата. Използвам възможността да благодаря на всички, участвали в организацията и провеждането на дейностите през изминалия период. Имам предвид всички, не само представителите на държавни структури, но и на бизнеса, частни фирми и доброволци. Не на последно място благодаря и на самия състав и работната група на Министерския съвет, оглавявана от министрите на транспорта и околната среда." Това каза служебният премиер Стефан Янев в началото на правителственото заседание.

"Оттук нататък задачата ни е да направим анализ, да преценим какви са уроците от случилото се и да търсим възможностите как тези способности на държавата - за търсене и спасяване, да бъдат надграждани и развивани в правилната посока" каза още премиерът.

На 36-ия ден от засядането на кораба "Вера Су" край местността Яйлата той беше успешно изтеглен. Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача. Целият товар от азотен тор беше предварително разтоварен, за да се избегне замърсяване на морската екосистема, в случай на изтичане във водата. Държавата ще е собственикът на плавателния съд. Проведени са разговори със застрахователите, като те са обещали, че ще поемат разходите по спасителната операция на плавателния съд. Ако това не се случи, България ще заведе искове срещу корабособственика и застрахователя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във